Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση αναφορικά με την δυνατότητα μετάταξης ΕΠΟΠ που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, λέγοντας αρχικά ότι η παρ. 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α΄167) προβλέπει τη δυνατότητα μετάταξης, υπό προϋποθέσεις, των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, μετά από απόφαση του οικείου κατά Κλάδο Ανώτατου Συμβουλίου.
Αναλυτικά η απάντηση που έδωσε ο Νίκος Δένδιας:
«Από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας καθορίζεται ότι, για την κάλυψη κενών Νομοθετημένων Οργανικών Θέσεων (ΝΟΘ), οι ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας και έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού τομέα ή είναι κάτοχοι ισοτίμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών.
Οι δε ΕΠΟΠ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 12 έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους και έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού τομέα ή είναι κάτοχοι ισοτίμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών. Για τους ΕΜΘ, τα 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας ως προϋπόθεση μετάταξης στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, είναι ο χρόνος που διανύεται μετά την ένταξή τους στο θεσμό των ΕΜΘ, κατόπιν αιτήσεώς τους, ήτοι μετά την ολοκλήρωση πενταετούς υποχρέωσης από την κατάταξή τους στις ΕΔ.
Συνεπώς, για την κατοχύρωση δικαιώματος μετάταξης, πρέπει να έχουν συνολικά τουλάχιστον 10 έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους. Για τους ΕΠΟΠ, τα 12 έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους, αναλύονται σε 7 έτη υποχρεωτικής παραμονής τους στις ΕΔ, καθώς και σε 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας μετά τη μονιμοποίησή τους, κατόπιν αιτήσεώς τους.
Οι παραπάνω θεσμοί περιλαμβάνουν ξεχωριστές κατηγορίες προσωπικού, που προσλήφθηκαν με διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο και προϋποθέσεις, προκειμένου να καλύψουν ανάλογα διαφορετικές υπηρεσιακές ανάγκες. Κατόπιν των ανωτέρω καθίσταται φανερό ότι υφίσταται η ίδια χρονική προϋπόθεση μετάταξης και για τις δύο ανωτέρω κατηγορίες στελεχών, δηλαδή 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας από την ένταξη στο θεσμό των ΕΜΘ και 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας από τη μονιμοποίηση των ΕΠΟΠ αντίστοιχα, και επομένως, δεν υφίσταται κάποια δυσμενής διάκριση σε βάρος των ΕΠΟΠ, σε σχέση με τους ΕΜΘ.
Εν κατακλείδι, πάγια επιδίωξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Στελεχών των ΕΔ οποιασδήποτε προελεύσεως και η ορθολογική σταδιοδρομική τους εξέλιξη».
Φωτογραφία Eurokinissi