Δένδιας: Τι απάντησε για την «απαξίωση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών» και την συμμετοχή των ΕΑΣ στο πρόγραμμα ASAP

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, απάντησε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, για την απαξίωση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) όσο και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Ο Νίκος Δένδιας είπε αρχικά ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), χρησιμοποιούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους όλα τα διαθέσιμα διαγνωστικά εργαλεία για τον εντοπισμό των προβλημάτων και προτίθενται να συμβάλουν για την εξυγίανση των εταιρειών ΕΑΣ ΑΒΕΕ και ΕΑΒ ΑΕ, εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων του υπουργείου, που διαφέρουν μεταξύ των δύο εταιρειών.

Στη συνέχεια ο ΥΕΘΑ δήλωσε πως:

Η κατάρτιση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) συνιστά μια πολυπαραγοντική διαδικασία, για την οποία λαμβάνεται υπόψη, μεταξύ άλλων, η εγκεκριμένη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η Πολιτική Εθνικής Άμυνας και η Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική, οι οροφές πιστώσεων, οι δημοσιονομικές προβολές ως προς τις πληρωμές και τις παραλαβές που επηρεάζουν τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς κ.α.

Παράλληλα, η υλοποίηση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής και η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την εγκαθίδρυση και διατήρηση μίας εγχώριας τεχνολογικής – βιομηχανικής βάσης σε συγκεκριμένους στρατηγικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της ανάπτυξης, είναι σταθερά ενταγμένη στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ως προς τα θέματα προσλήψεων δικηγόρων στην ΕΑΣ ΑΒΕΕ, οι συναφθείσες συμβάσεις βρίσκονται αναρτημένες και είναι ελεύθερα προσβάσιμες στο διαδίκτυο, ενώ για τα υπηρεσιακά ταξίδια των μελών της διοίκησης της εταιρείας σε χώρες του εξωτερικού ο ερωτών κ. Βουλευτής είναι ευπρόσδεκτος στο υπουργείο προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις επιμέρους λεπτομέρειες. Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο υπουργείο».

Σημειώνεται ότι σε συναφούς θεματικής κοινοβουλευτική ερώτηση για την συμμετοχή των ΕΑΣ στις ανακοινώσεις της ΕΕ για το πρόγραμμα A.S.A.P. και για την Ευρωπαϊκή Αμυντική βιομηχανική στρατηγική E.D.I.P, ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ότι:

«Από τα στοιχεία που μας έχουν αποσταλεί από την ΕΑΣ ΑΒΕΕ, σας γνωρίζω ότι η εν λόγω εταιρεία σε συνεργασία με την εταιρεία MSM Export υπέβαλαν τρεις προτάσεις χρηματοδότησης που αφορούν σε πυρομαχικά πυροβολικού 155 χιλιοστών στη διαγωνιστική διαδικασία του ευρωπαϊκού προγράμματος Act in Support Ammunition Production.

Δύο εκ των προτάσεων αυτών κατετάγησαν σε ιδιαίτερα υψηλές θέσεις και έχουν ήδη εγκριθεί, με το συνολικό ποσό συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανέρχεται στα 33 εκατομμύρια ευρώ. Η τρίτη πρόταση είχε άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και απερρίφθη αποκλειστικά για λόγους έλλειψης κονδυλίων. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτίθεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση των τρεχόντων και μελλοντικών χρηματοδοτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων επ’ ωφελεία της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας».

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi