Την Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2022 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Πολυεθνικής Άσκησης «BALKAN SHIELD-22», η οποία εκτελείται από την 31 Οκτωβρίου έως την 11 Νοεμβρίου 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Αλβανία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και την Ρουμανία, καθώς και Παρατηρητών από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Οι Aσκήσεις Ειδικών Δυνάμεων τύπου «Balkan Nine Countries Combined Joint Special Operations Forces Exercises» (B-9 CJSE-16) οι οποίες καθιερώθηκαν το 2011 στο πλαίσιο των δράσεων της Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων και διοργανώνονται κάθε χρόνο από διαφορετική Χώρα, αφορούν στην διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων και εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας καθώς και την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχόντων.
Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών στο ΚΕΤΘ Αυλώνα παρακολούθησαν:
● Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος
● Ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς,
● Οι Πρέσβεις στην Ελλάδα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης κ. Milica Ristović Krstić, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Lidija Boshkovska και του Μαυροβουνίου κ. Ana Vukadinovic.
● Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.
● Ανώτατοι Αξιωματικοί, Εκπρόσωποι Πρεσβειών και Ακόλουθοι Άμυνας.
Στον χαιρετισμό του ο Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρος, αφού καλωσόρισε τους διακεκριμένους επισκέπτες και τις ξένες αποστολές στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων επισημαίνοντας ότι ο βέλτιστος τρόπος συνύπαρξης σε ένα ασταθές και μεταβαλλόμενο περιβάλλον είναι η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ φίλων χωρών, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας.
Τόνισε ότι η σειρά ασκήσεων BALKAN SHIELD, η οποία και ξεκίνησε το 2007 με πρωτοβουλία της Αθήνας, αποτελεί παράδειγμα πολυμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν πρωτοβουλίες συνεργασίας όπως ο Σχηματισμός SEEBRIG και η Ομάδα Μάχης HELBROC.
Αναφέρθηκε επίσης στην προστιθέμενη αξία της Χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας καθώς και στην προσήλωσή της σε αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες και στρατιωτικές συνεργασίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, τόσο στον τομέα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης όπως και στον ακαδημαϊκό, όσο και στον επιχειρησιακό με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκ μέρους μας ανάληψη της ευθύνης αστυνόμευσης του εναέριου χώρου 3 όμορων κρατών.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Α/ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τους διακεκριμένους προσκεκλημένους για την παρουσία τους και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους συμμετέχοντες στην Άσκηση, στις ξένες αποστολές για την ενεργή συμμετοχή τους και στο σύνολο του εμπλεκόμενου προσωπικού για την συμβολή του στην άρτια και επιτυχή διεξαγωγή της.
Τα σενάρια των ασκήσεων
Ακολούθως, οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων Ειδικών Επιχειρήσεων των συμμετεχουσών Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ), η οποία βασίστηκε σε τακτικό σενάριο εφόδου με σκοπό την εξουδετέρωση εχθρικού στόχου, και περιλάμβανε ευρεία γκάμα επιμέρους αποστολών με τη συμμετοχή επίγειων και εναέριων μέσων. Συνοπτικά, εκτελέστηκαν τα παρακάτω αντικείμενα:
● Παρατήρηση εχθρικού στόχου με Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣΜΗΕΑ).
● Διείσδυση ομάδας ΕΔ-ΔΕΕ στον στόχο με οχήματα Ειδικών Επιχειρήσεων HUMMER, μηχανές TT και τα νεοαποκτηθέντα Οχήματα Ειδικών Αποστολών POLARIS MRZR.
● Διείσδυση ομάδας ΕΔ-ΔΕΕ από αέρος και παράλληλη προσέγγιση του στόχου με έτερη ομάδα από σημείο καταρρίχησης.
● Χρήση Ελικοπτέρου CH-47 για την εκκένωση συλληφθέντων και Ελικοπτέρου Super Puma για την εκκένωση τραυματιών (MEDEVAC).
● Συλλογή – εκμετάλλευση ευαίσθητων δεδομένων και απαγκίστρωση δυνάμεων.
Στη συνέχεια εκτελέστηκε για πρώτη φορά άλμα ελεύθερης πτώσης από Αεροσκάφος C-27 και ακολούθως οι επισκέπτες περιηγήθηκαν σε στατική έκθεση συστημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων κορυφαίας τεχνολογίας, καθώς και στον χώρο του Σταθμού Διοίκησης SOTG (Special Operations Training Group).
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στα αντικείμενα ΕΣΕΑ συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι Ελεύθεροι Σκοπευτές που κατέκτησαν την 1η θέση και την 4η θέση στον διεθνή στρατιωτικό Διαγωνισμό «European Best Sniper Team Competition 2022».