Άσκηση «ΛΟΓΧΗ»: Αεροναυτικές «μάχες» στο Αιγαίο – Rafale και Phantom εναντίον Μονάδων του Στόλου

*Του Κώστα Σαρικά 

Mπορεί τα φλέγοντα εξοπλιστικά ζητήματα του Πολεμικού Ναυτικού να έχουν βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος – ειδικά έπειτα από την επιστολή Μπλίνκεν με την οποία παραχωρούνται τέσσερα Παράκτια Περιπολικά LCS, αλλά και η δυνατότητα συμπαραγωγής φρεγατών Constellation – όμως ο Στόλος δεν σταματά το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα.

Και μάλιστα στη λογική της διακλαδικότητας σε όλες σχεδόν τις ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού εμπλέκεται και η Πολεμική Αεροπορία, με όλο και μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών σε σύνθετα ρεαλιστικά αεροναυτικά σενάρια. Άλλωστε, όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, οι κατευθύνσεις της νέας ηγεσίας της HAF περιλαμβάνουν την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης σε σενάρια κρούσης απέναντι σε Μονάδες Επιφανείας και μάλιστα αυξημένης δυσκολίας, καθώς τα αμυνόμενα πλοία θα υποστηρίζονται από αεροπορικά μέσα.

Η άσκηση «ΛΟΓΧΗ», η οποία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο από τις Κυκλάδες έως το Μυρτώο ανατολικά Κρήτης και την θαλάσσια περιοχή Κυθήρων, έδωσε την ευκαιρία τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό όσο και στην Πολεμική Αεροπορία να εκπαιδευτούν σε μια σειρά από αεροναυτικά αντικείμενα με έμφαση σε σενάρια κρούσης – αντιμετώπισης επιθέσεων σε πλοία του Στόλου.

Τετράδες μαχητικών Rafale, αλλά και F-4 Phantom, φορτωμένες με αντιπλοϊκά όπλα εξαπέλυσαν κατά κύματα επιθετικές ενέργειες προς τις Μονάδες Επιφανείας, οι οποίες συμμετείχαν στην άσκηση. Φρεγάτες, Κανονιοφόροι, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων αποτέλεσαν τους εικονικούς στόχους των μαχητικών και επιχείρησαν να στήσουν μια αντιαεροπορική «ομπρέλα» με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν. Το πλέον σύνθετο σενάριο στην άσκηση «ΛΟΓΧΗ» προέβλεπε και αεροπορική δύναμη προστασίας των πλοίων από φίλια μαχητικά της 330 Πολεμικής Μοίρας «ΚΕΡΑΥΝΟΣ», των πρώτων F-16 αναχαιτιστών του Αιγαίου.

Με αντιπλοϊκούς Maverick κάτω από τα φτερά τους, τα F-4 Phantom της 338 Πολεμικής Μοίρας «ΑΡΗΣ» αποτέλεσαν το πρώτο κύμα επίθεσης, ενώ ο βαθμός δυσκολίας για τα πλοία του Στόλου εκτινάχθηκε όταν κλήθηκαν να αντιδράσουν έναντι των υπερσύγχρονων νεοαποκτηθέντων γαλλικών Rafale της 332 «ΓΕΡΑΚΙ», οπλισμένων με τους φονικούς Exocet. Συμμετοχή στην άσκηση είχε και το μη επανδρωμένο UAV Heron, το οποίο έδινε συνεχώς εικόνα από το θέατρο των επιχειρήσεων, αποκαλύπτοντας τις θέσεις των πλοίων και μεταδίδοντας δεδομένα στα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κρίση του 2020, όταν ο Ελληνικός Στόλος αναπτύχθηκε σε κάθε γωνιά του Αιγαίου απέναντι στον τουρκικό, έχει δώσει μια σειρά από χρήσιμα συμπεράσματα στο Ελληνικό Επιτελείο, τόσο στο Αρχηγείο Στόλου όσο και στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Άλλωστε τότε, τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία συνεργάστηκαν σε μια σειρά από σενάρια εικονικής προσβολής έναντι των εχθρικών Μονάδων Επιφανείας. Με τα μαχητικά της HAF να φτάνουν σε απόσταση βολής αντιπλοϊκών όπλων και να διαπιστώνουν τις δυνατότητες αντίδρασης των αντίπαλων πλοίων.

 

Η διακλαδικότητα στον αεροναυτικό πόλεμο αποτελεί άκρως απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία κάθε αποστολής στο εξαιρετικά επικίνδυνο και κορεσμένο περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία και με τους τρεις Κλάδους – ρόλο έχει τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και η ΔΕΠ από θέσεις πάνω στα νησιά του Αιγαίου μέσω των οπλικών συστημάτων αεράμυνας αλλά και των JTAC – στοχεύει στη ενίσχυση της συνεργασίας σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα πάνω από το Αρχιπέλαγος.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΛΟΓΧΗ», οι Μονάδες Επιφανείας του Στόλου εκτέλεσαν και πυρά στο πεδίο βολής «ΚΑΡΑΒΙΑ», ενώ πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων και σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου καθώς στην άσκηση «ΛΟΓΧΗ» συμμετείχαν και υποβρύχια αλλά και σενάρια Ανορθόδοξου Πολέμου με συμμετοχή SOF και σκαφών ΣΑΠ Mark V.

Φωτογραφίες αρχείου