Αποστολές για το Πολεμικό Ναυτικό από το Ιόνιο έως τον Κόλπο του Άντεν: «Σκιά» του «ANADOLU» φρεγάτα του Στόλου

*Του Κώστα Σαρικά

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας οι προετοιμασίες της φρεγάτας «ΨΑΡΑ», η οποία πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να αντικαταστήσει την φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑSPIDES».

Η καθημερινή ενημέρωση που φτάνει στο Ναυτικό Επιτελείο από το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας, η οποία επιχειρεί δύο μήνες στον «καυτό» Κόλπο του Άντεν, αποτελεί χρήσιμο οδηγό για την καλύτερη προετοιμασία του πλοίου που πρόκειται εντός Μαΐου να βάλει ρότα για την ίδια περιοχή.

Ήδη σε δύο περιπτώσεις, η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» έχει εμπλακεί σε περιστατικά με χρήση πραγματικών πυρών και στόχο τα drones των Χούθι, ενώ η επιχειρησιακή εικόνα που διαθέτει προσφέρει πολύτιμα διδάγματα, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια Μονάδα του Στόλου συμμετέχει σε πολεμική αποστολή έναντι πραγματικής απειλής. Και μάλιστα με απελευθερωμένους τους κανόνες εμπλοκής, ώστε ο Κυβερνήτης να δράσει άμεσα για την προστασία του πλοίου αλλά και των εμπορικών που συνοδεύει.

Την ίδια ώρα μια ακόμη φρεγάτα ΜΕΚΟ, και συγκεκριμένα η «ΣΠΕΤΣΑΙ», συμμετέχει στην επιχείρηση του ΟΗΕ «UNIFIL» στην Ανατολική Μεσόγειο ανοιχτά του Λιβάνου ενώ η τέταρτη και νεότερη ΜΕΚΟ «ΣΑΛΑΜΙΣ» βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Έτσι, το βάρος για τις υπόλοιπες αποστολές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Στόλου, είτε Εθνικές είτε Συμμαχικές, πέφτει πλέον στις παλαιότερες φρεγάτες S κλάσης «ΕΛΛΗ», οι οποίες παρά την ηλικία τους και τα τεχνολογικά υποδεέστερα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα παραμένουν ετοιμοπόλεμες και προσφέρουν τα μέγιστα, χάρη στις προσπάθειες των πληρωμάτων τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σημαντικός αριθμός φρεγατών S βρίσκεται ήδη σε αποστολές ή συμμετέχει σε άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ», η οποία πλέει στο Λιβυκό Πέλαγος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «IRINI», ενώ και η φρεγάτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» παρέμεινε σε πολυήμερη αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετέχοντας στη ΝΑΤΟϊκή  αρμάδα SNMG2.

Mεταξύ των αποστολών που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνεται και η διακριτική παρακολούθηση των κινήσεων του τουρκικού αεροπλανοφόρου «ANADOLU», το οποίο τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος κινούμενο προς Αλβανία, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «NEPTUNE STRIKE 24». Το «ANADOLU», το οποίο έπλευσε τις προηγούμενες ημέρες στο Αιγαίο, συνοδεύεται από την φρεγάτα «SALIH REIS» και την κορβέτα «BUYUKANDA». Ταυτόχρονα, η παρουσία στο Αιγαίο Συμμαχικών αεροπλανοφόρων, όπως το αμερικανικό «EISENHOWER», το οποίο ήδη έχει καταπλεύσει στο Ναύσταθμο της Σούδας αλλά και του γαλλικού «CHARLES DE GAULL» συνεπάγεται σχεδόν πάντα και αίτημα για συνοδεία από ελληνική φρεγάτα.

Εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο τα νερά στο Αιγαίο χαρακτηρίζονται «ήρεμα», καθώς οι γείτονες έχουν σταματήσει να προκαλούν σε αέρα και θάλασσα. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να εγγυηθεί εάν και πόσο ακόμα αναμένεται να συνεχιστεί η ίδια εικόνα στο Αρχιπέλαγος, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά  στρατιωτικές πηγές. Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα δείχνει εκ νέου διάθεση αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ή ακόμα και κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής. Κατά συνέπεια, η ανάγκη εξοπλιστικής ενίσχυσης του Στόλου με καινούργιες σύγχρονες Μονάδες δείχνει να αποτελεί άμεση ανάγκη, η οποία πλέον δεν μπορεί να πάρει περαιτέρω παράταση.