Στην επιδημιολογική αυτή έρευνα μελετήθηκαν αναδρομικά τα δελτία υγείας 122 στελεχών του στρατού για μια περίοδο 6 ετών και διαπιστώθηκε πως τα συχνότερα προβλήματα ήταν ορθοπεδικής φύσεως, σε ποσοστό 27%, ενώ ακολουθούσαν τα ωτορινολαρυγγολογικά με 20%.
Ειδικότερα, συχνότερες αιτίες ασθένειας των στρατιωτικών ήταν οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (16%), η ιογενής γαστρεντερίτιδα (11,5%), η οσφυαλγία (8%), καθώς και προβλήματα των δοντιών (6,5%).
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα, περισσότερες ημέρες εκτός υπηρεσίας κρατούν τους στρατιωτικούς τα σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα, όπως το κάταγμα της σπονδυλικής στήλης (100 ημέρες) ή η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (87,5 ημέρες). Ακολουθούν οι κιρσοί των κάτω άκρων (73 ημέρες), ενώ δεν απουσιάζουν, αν και αρκετά πιο σπάνια, τα προβλήματα ψυχολογικής φύσεως, όπως τα ψυχωτικά επεισόδια και η κατάθλιψη (από 60 ημέρες).
Από τα υπόλοιπα, στο κρεβάτι κράτησε τους στρατιωτικούς περισσότερες ημέρες η οσφυαλγία (7), εκτός υπηρεσίας έμειναν για σχεδόν τέσσερις ημέρες όσοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τα δόντια τους, τρεις ημέρες χρειάστηκαν όσοι υπέφεραν από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και δύο ημέρες όσοι έπασχαν από γαστρεντερίτιδα.
Μόνο για τις χαμένες εργατοημέρες, υπολογίστηκε πως το συνολικό μισθοδοτικό κόστος (με βάση το ημερομίσθιο των 42,6 ευρώ ) ανέρχεται σε περίπου 20.000 ευρώ ετησίως, χωρίς όμως να υπολογιστεί το κόστος περίθαλψης. Ωστόσο, 6.240 ευρώ το χρόνο θα εξοικονομούνταν εάν τηρούνταν τα σωστά μέτρα υγιεινής και προφύλαξης, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται και στο στρατιωτικό κανονισμό.
Πηγή – Ελευθεροτυπία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στρατιωτικοί γιατροί: περίεργες αλλαγές
O Seal που σκότωσε τον Λάντεν, δεν έχει σύνταξη και περίθαλψη!