*Του Κώστα Σαρικά
Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την έναρξη της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα και ήδη έχει σχηματιστεί ο κύριος πυρήνας των πλοίων, τα οποία θα αποτελέσουν την αρμάδα κρούσης.
Τελευταία προσθήκη η γερμανική φρεγάτα F-221 «Hessen», η οποία έρχεται να προστεθεί στo ιταλικό αντιτορπιλικό D-554 «Caio Duillio», στην γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc» και στην ελληνική φρεγάτα F-453 «ΥΔΡΑ». Και ενώ ήδη έχει αποφασιστεί, σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο, τη χερσαία τακτική διοίκηση της επιχείρησης θα αναλάβει η Ελλάδα από το Στρατηγείο της Λάρισας, τα δεδομένα άλλαξαν για την επιχειρησιακή διοίκηση. Και ενώ πλεονέκτημα είχε η Γαλλία ως η χώρα με τον ισχυρότερο στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τελικά η εν πλω διοίκηση αποφασίστηκε να περάσει στην Ιταλία, η οποία άλλωστε διαθέτει πολύ ισχυρό ναυτικό.
Η Ρώμη στέλνει στην επιχείρηση την πιο ισχυρή Μονάδα κρούσης του στόλου της, το πανίσχυρο υπερσύγχρονο αντιτορπιλικό «Caio Duillio», μήκους 152 μέτρων και με εκτόπισμα που αγγίζει τους 7.700 τόνους. Πλοίο με πολύ υψηλές αντιαεροπορικές δυνατότητες, χάρη στο κορυφαίο 3D Radar SPY-790 και τα 48 κελιά με αντίστοιχους πυραύλους Aster 15 και Aster 30 μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Το ιταλικό αντιτορπιλικό διαθέτει επίσης, μεταξύ άλλων, 3 πυροβόλα Oto Melara 76/62mm αναβαθμισμένα σε Strales αλλά και 8 πανίσχυρους πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Τeseo MK2/A. Ενώ, είναι εξοπλισμένο και με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών. Ένα πλωτό φρούριο, ικανό να αντιμετωπίσει τόσο τους πυραύλους κρουζ όσο και τα drones των Χούθι.
Υψηλών, όμως, επιχειρησιακών δυνατοτήτων είναι και η γερμανική φρεγάτα «Hessen» που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ». Mε μήκος 153 μέτρα και εκτόπισμα 5.800 τόνους διαθέτει επίσης πολύ υψηλές αντιαεροπορικές δυνατότητες με το αξιόπιστο radar SMART-L και συνολικά 32 κελιά για 24 πυραύλους SM-2 και 32 μικρότερους RIM-162 ESSM. Ενώ επιπλέον, είναι εξοπλισμένη με δύο εκτοξευτές RAM εγγύς προστασίας με 21 βλήματα έκαστος. Στον οπλισμό της περιλαμβάνεται πυροβόλο ΟΤΟ Melara 76mm, δύο μικρότερα Mauser των 27mm αλλά και 8 αντιπλοικοί Harpoon.
Η γαλλική φρεγάτα «Languedoc» με εκτόπισμα 6.000 τόνους και μήκος 142 μέτρα αποτελεί Μονάδα με επίσης αξιοσημείωτες αντιαεροπορικές δυνατότητες. Ισχυρό ραντάρ πολλαπλών ρόλων «Herakles», 16 κελιά για αντίστοιχους πυραύλους Αster 15, ακόμη 16 κελιά για πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς MDCN, πυροβόλο 76mm Super Rapid, πυροβόλα 20mm και αντιπλοϊκους πυραύλους Exocet. Και τα τρία πλοία μεταφέρουν οργανικά ελικόπτερα με πολύ υψηλές δυνατότητες στην επιτήρηση και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Εμφανές είναι ότι η ελληνική φρεγάτα «ΥΔΡΑ» αποτελεί το παλαιότερο πλοίο με τις μικρότερες αντιαεροπορικές δυνατότητες, όμως η ύπαρξη των δύο εξαιρετικά αξιόπιστων Phalanx εγγύς προστασίας αποτελεί «ασπίδα» ασφάλειας της φρεγάτας έναντι κάθε απειλής. Ενώ οι 16 ESSM αποτελούν το «μακρύ χέρι» έναντι πυραύλων και drones, αν και σαφώς υπολείπονται από τους αντίστοιχους αντιαεροπορικούς πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτουν τα υπόλοιπα τρία πλοία της αρμάδας. Τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έχουν ήδη σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία της «ΥΔΡΑ» τόσο μηχανολογικά όσο και στον έλεγχο των οπλικών συστημάτων του πλοίου ώστε να αποπλεύσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να ανταπεξέλθει στην υψηλών απαιτήσεων Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ».