Άμεση απεμπλοκή των ΕΔ από τα hot spot με αφορμή τον κορονοϊό ζητά η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών

Στο πάγιο αίτημά της για απεμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών επανέρχεται η Πανελλαδική Ομοποσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Αφορμή είναι η πανδημία του κορονοϊού, μετά και τα κρούσματα που διαπιστώθηκαν στη Ριτσώνα και την Μαλακάσα.

Η ΠΟΕΣ, σε επιστολή της προς τον υπουργό και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, που κοινοποιείται στον υπουργό Υγείας και στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον ΕΟΔΥ και τους αρμόδιους Περιφερειάρχες και Δημάρχους, αναφέρει:

«1. Ένα από τα πάγια αιτήματα της Ομοσπονδίας μας αποτελεί διαχρονικά η πλήρης απεμπλοκή των στελεχών των ΕΔ από τα Κέντρα Υποδοχής – Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), αίτημα που, μαζί με τις εύλογες ανησυχίες μας, οφείλουμε να εντείνουμε, σε συνέχεια των σχετικών, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα εν ενεργεία στρατιωτικών, ιδίως κατά το τελευταίο διάστημα με την έξαρση του κορωνοϊού COVID-19, καθόσον, αριθμός συναδέλφων μας είναι πολύ πιθανό να έρχεται σε επαφή με πιθανούς φορείς.

2. Ενώ υφίστανται, πλέον, δρακόντεια μέτρα σε σχέση με τις μετακινήσεις των πολιτών από και προς τα νησιά, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινείται από την Αθήνα (όπου και υπάρχουν πολλά κρούσματα) για εκτέλεση υπηρεσίας, φέρεται να αναλαμβάνει απευθείας καθήκοντα στα ΚΥΤ (hot spot) του
Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς ωστόσο επιπρόσθετα μέτρα (πχ ολιγοήμερη καραντίνα), ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό το εν λόγω προσωπικό να συγχρωτίζεται με προσωπικό των τοπικών ΕΔ.

3. Δυστυχώς, αν και μέχρι πρότινος επρόκειτο περί ευλόγων ανησυχιών, πλέον, μετά τα επίσημα θετικά κρούσματα στα ΚΥΤ Ριτσώνας και Μαλακάσας, θεωρούμε θέμα χρόνου κάτι αντίστοιχο να συμβεί και στα λοιπά hot spot της Επικράτειας, ιδίως δε σε αυτά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που αποτελούν και
τους πρώτους και κύριους προορισμούς άφιξης των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, όπου ο ιός φέρεται να παρουσιάζει αυξημένο βαθμό μετάδοσης.

4. Οι πιθανότητες να υπάρξει ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού προς τα στελέχη των τοπικών Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που εμπλέκονται με τα υπόψη ΚΥΤ και εν συνεχεία προς τις τοπικές κοινωνίες, συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλές πιθανότητες και για τον πρόσθετο λόγο ότι, το προαναφερθέν προσωπικό ενδέχεται να έρχεται σε επαφή με προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, που επίσης μετακινείται για εκτέλεση υπηρεσίας προς τα νησιά, από περιοχές με, πιθανώς, εξίσου αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, γεγονός που ακυρώνει στην πράξη κάθε προσπάθεια πρόληψης που λαμβάνεται από την Πολιτεία και τους Διοικητές των Μονάδων/Υπηρεσιών και που, θεωρούμε ότι, πρέπει να εξεταστεί έτι περαιτέρω.

5. Κατόπιν των ανωτέρω, επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας για άμεση διακοπή διαθέσεων και αποσπάσεων συνολικά του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ στα hot spot και μέχρι υλοποίησης τούτου για καθιέρωση διαδικασιών προληπτικής καραντίνας, στα στελέχη που απασχολούνται σε αυτά, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη προστασία όλων αυτών περιοχών με τις αυξημένες δυσκολίες και ιδιαιτερότητας, όπως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».