Αεροπορία Στρατού: «Ο κύβος ερρίφθη» – Σε Λάρισα, Μέγαρα και Αλεξάνδρεια τα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ

*Του Κώστα Σαρικά 

Η τελική επικύρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πλέον απομένει για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο που αφορά την επόμενη μέρα για την Αεροπορία Στρατού, έπειτα από την οριστική απομάκρυνση της 1ης ΤΑΞΑΣ από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Το Στρατιωτικό Επιτελείο, αφού στάθμισε όλες τις παραμέτρους, κατέληξε στην οριστική του πρόταση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, προβλέπει την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα ως μόνιμη έδρα των επιθετικών ελικοπτέρων Apache και τη μεταφορά των υπόλοιπων εναέριων μέσων της Αεροπορίας Στρατού στα Μέγαρα και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Η απόφαση ελήφθη τόσο με επιχειρησιακά όσο και με οικονομοτεχνικά κριτήρια, με την Αεροπορία Στρατού να έχει θέσει όλες τις παραμέτρους και τη στρατιωτική ηγεσία να έχει εξετάσει όλες τις δυνατότητες πριν καταλήξει στην τελική της πρόταση.

Το «πράσινο φως» της πολιτικής ηγεσίας μεταφράζεται στην έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη σταδιακή υλοποίηση της απόφασης.

Η πρώτη φάση προβλέπει τη μεταφορά των ελικοπτέρων Chinook, Kiowa και Huey από τη Λάρισα στα Μέγαρα και στην Αλεξάνδρεια, με ταυτόχρονη έναρξη εργασιών για την κατασκευή προσωρινών εγκαταστάσεων φιλοξενίας των ελικοπτέρων. Παράλληλα δρομολογούνται τα επόμενα βήματα για την κατασκευή μόνιμων υποδομών, για τις οποίες θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα έως και πέντε χρόνια.

Ήδη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για απαλλοτριώσεις αγροτικών εκτάσεων περιμετρικά της Βάσης, ώστε να επεκταθεί, καθώς αποκτά κομβικό ρόλο και όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει την έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ.

Επιπλέον, και οι Αμερικανοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή υποδομών με στόχο να συνεχιστεί η συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με μετασταθμεύσεις ελικοπτέρων και προσωπικού, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια στο Στεφανοβίκειο.

Αναμένεται να κατασκευαστούν μόνιμες υποδομές για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache και στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, από την οποία επιχειρούν εδώ και ένα χρόνο τα ελικόπτερα τα οποία μεταφέρθηκαν από το Στεφανοβίκειο.

Σημαντικά αναμένεται να είναι τα έργα και στα Μέγαρα όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται κατασκευή νέων υπόστεγων τόσο για την φιλοξενία των ελικοπτέρων όσο κα για τη συντήρηση τους, κατασκευή νέου πύργου ελέγχου αλλά και ενεργοποίηση και του δεύτερου διαδρόμου, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται.

Ο σχεδιασμός της Αεροπορίας Στρατού λαμβάνει υπόψη ότι τα επόμενα χρόνια και έως το 2027 πρόκειται να παραληφθούν τα 35 καινούργια ελικόπτερα Black Hawk, τα οποία θα φιλοξενηθούν τόσο στα Μέγαρα όσο και στην Αλεξάνδρεια. Ταυτόχρονα, θα βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή απόσυρση των παλαιότερων ελικοπτέρων Huey.

Όμως, ο σχεδιασμός για την Αεροπορία Στρατού προβλέπει τα επόμενα χρόνια να κατασκευαστεί στο Ηράκλειο Κρήτης μια νέα μικρότερη Βάση, η οποία θα φιλοξενεί ελικόπτερα Chinook ώστε να βρίσκονται κοντά στην 5η Ταξιαρχία «ΚΡΗΤΩΝ». Αν και αερομεταφερόμενη δεν υποστηρίζεται έως τώρα από ελικόπτερα, τα οποία να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Άλλωστε, συνολικά αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κρήτης έπειτα από τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το Στρατιωτικό Επιτελείο, όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ακόμη Βάσης στην Χρυσούπολη Καβάλας, η οποία προβλέπεται να φιλοξενεί τα UAV Patroller, τα οποία αποκτούν το επόμενο διάστημα οι Ένοπλες Δυνάμεις και θα ανήκουν στο οπλοστάσιο του ΓΕΣ και της Αεροπορίας Στρατού. Τα μη επανδρωμένα Patroller θα μπορούν από τη Χρυσούπολη να επιχειρούν σε αποστολές αναγνώρισης τόσο στη Θράκη όσο και στο Αιγαίο, με έμφαση τα ακριτικά νησιά. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η Λάρισα, στην οποία θα φιλοξενηθούν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache και των δύο τύπων.