Άδειες Στρατιωτικών: Τι απάντησε ο ΥΕΘΑ στην επιστολή της ΕΣΠΕΗΠ

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απάντησε σε επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (ΕΣΠΕΗΠ) σχετικά με την εναρμόνιση αδειών ασθενείας και στο στρατιωτικό προσωπικό. Απο την απάντηση του ΥΕΘΑ προκύπτει οτι δεν πρόκειτε να υπάρξει αλλαγή στις άδειες των Στρατιωτικών αφού πρόσφατα βγήκε Υπουργική απόφαση για το θέμα αυτό, γράφει η ΕΣΠΕΗΠ.

Όπως αναφέρει η απάντηση του ΥΕΘΑ «θεσμοθετήθηκαν άδειες που χορηγούνται αποκλειστικά στο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ και καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής του». Ειδικότερα και σύμφωνα με το ΥΕΘΑ «λήφθηκε πρόνοια για την απουσία των στρατιωτικών σε περίπτωση νοσήματος ή νοσηλείας των τέκνων τους, με την καθιέρωση  ειδικής άδειας τριάντα ημερών λόγω νοσημάτων τέκνων και οικείων, με αποδοχές, γονικής άδειας νοσηλείας τέκνου εως τριάντα ημερών, άνευ αποδοχών και άδειας άνευ αποδοχών για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους, εως δώδεκα μήνες. «

Όλη η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου: 

«Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νικόλαος Νικολόπουλος με θέμα “ Εναρμόνιση χορήγησης αδειών ασθενείας τέκνων και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων” και σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου σας γνωρίζω οτι:

Το ζήτημα των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ αντιμετωπίστηκε συνολικά με την έκδοση της Φ.400/34/292616/Σ.4753/31-8-16/ΚΥΑ ΥΕΘΑ & ΑΝΥΕΘΑ (ΦΕΚ 2808 τ.Β’), αφου λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις του ΓΕΕΘΑ και των Κλάδων των ΕΔ, με γνώμονα την εκτίμηση των πραγματικών προσωπικών και οικογενειακών αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ, τις κατα περίπτωση συντρέχουσες υπηρεσιακές ανάγκες, την άρση ενδεχόμενων αδικιών και τον εξορθολογισμό εν γένει του συστήματος των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ.

Με το ανωτέρω σκεπτικό, θεσμοθετήθηκαν άδειες που χορηγούνται αποκλειστικά στο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ και καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής του.

Ειδικότερα, λήφθηκε πρόνοια για την απουσία των στρατιωτικών σε περίπτωση νοσήματος ή νοσηλείας των τέκνων τους, με την καθιέρωση των παρακάτω ειδών αδείας:

Επιπρόσθετα για τους στρατιωτικούς, περιπτώσεις ανάλογες με αυτές που καθιστούν αναγκαία τη χορήγηση άδειας τεσσάρων ημερών στους υπαλλήλους και αποτυπώνονται στο άρθρο 31, παράγραφο 8 του ν. 4440/2016 (ΦΕΚ 224 Α’) , δυνανται να καλυφθούν απο την άδεια απουσίας μικράς διάρκειας δέκα ημερών με πλήρεις αποδοχές σε κάθε ημερολογιακό έτος. Η εν λόγω χορηγείται για χρονικό διάστημα απο μια εως τέσσερις συνεχείς ημέρες κάθε φορά.

Τέλος σας διαβεβαιώνω οτι το καθεστώς των αδείων του στρατιωτικού προσωπικού καλύπτει επαρκώς την ασθένεια τέκνου και ως εκ τούτου εκτιμάται οτι παρέλεκι οποιαδήποτε ενέργεια εναρμόνισης του με το αντίστοιχο των πολιτικών υπαλλήλων.»

(Η απάντηση του ΥΕΘΑ ΕΔΩ)