Από την Πέμπτη 15 έως και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), για συμμετοχή στο συνέδριο International Air Chiefs’ Conference. Κατά τη διάρκειά του, μέσω ουσιαστικών συνομιλιών και ανταλλαγής πληροφοριών, συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των αεροπορικών δυνάμεων όλων των κρατών με τη διαρκή εκπαίδευση, αξιοποιώντας την αεροπορική δύναμη.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με τον εορτασμό της 75ης επετείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, κατά τον οποίο οι Αρχηγοί συμμετείχαν στο Fall Tattoo στο Audi Field στην Washington DC, στην Air and Space Expo στην Joint Base Andrews και στην Air, Space & Cyber Conference της Air and Space Forces Association’s στο National Harbor στο Maryland.
Στο περιθώριο του συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία να διεξαχθούν κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της Αμερικής General Charles Q. Brown, του Κατάρ General Jassem Mohamed Al-Mannai, της Ινδίας Air Chief Marshal Vivek Ram και του Ιραήλ Chief of Staff Brigadier General Eyal Grinboim, κατά τις οποίες αναλύθηκαν επιχειρησιακά θέματα και δυνατότητες συνεκπαίδευσης.
Οι εικόνες και οι…συμβολισμοί
Επίσης πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις με την Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, κα. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, κ. Nick Larigaki, όπου συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Όπως είχαμε αναφέρει, ο Α/ΓΕΑ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Dallas και την Atlanta, όπου συζήτησε και ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν στα αεροσκάφη F-16 Viper, F-16 Block-50 και F-35, καθώς και για τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H και C-130J.
Ωστόσο οφείλουμε να προσθέσουμε ότι η φωτογραφία του Α/ΓΕΑ μπροστά από το stealth μαχητικό αεροσκάφος έχει μεγάλο συμβολισμό, καθώς βρισκόμαστε σε μια χρονική συγκυρία όπου η Πολεμική μας Αεροπορία αναβαθμίζεται με προηγμένα μαχητικά τύπου Rafale, αναβαθμισμένα μαχητικά τύπου F-16 Viper, ενώ γίνονται οι ενέργειες με κατεύθυνση την ένταξη των F-35 στην ΠΑ τα επόμενα χρόνια, ενώ η Τουρκία όχι μόνο δεν παίρνει τα stealth μαχητικά, αλλά μιλάει για κινεζικά ή ρωσικά μαχητικά, ενώ έχει πολύ δρόμο ακόμα» για να πάρει τα F-16.