Στα πλαίσια ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων συναντήθηκε, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, στη Βουλή των Ελλήνων, με αντιπροσωπεία του .
Από μεριάς του Συνδέσμου καταδικάσθηκε έντονα η διαχρονική κομματοκρατία που καλά βαστεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφορικά με τις κρίσεις και τις μεταθέσεις του προσωπικού, η οποία εγκλωβίζει τα στελέχη και τις οικογένειές τους σε μια αέναη προσπάθεια κατανόησης της φερόμενης αξιοκρατίας και διαφάνειας που εξαγγέλεται, αλλά δεν εφαρμόζεται. Ο Σύνδεσμος παρέδωσε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ υπόμνημα (διαβάστε το υπόμνημα) με τα κύρια σημεία των προβληματισμών που απασχολούν τους Έλληνες στρατιωτικούς, συνοδευόμενα από συγκεκριμένες προτάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις, λαμβάνοντας τη δέσμευση για τη μελέτη τους και τυχόν κοινοβουλευτική παρέμβαση.
Από τα αναγραφόμενα στο υπόμνημα σημεία αναπτύχθηκαν, ιδιαίτερα, προφορικά τα εξής:
1. Νομοθετική ρύθμιση για την ύπαρξη της σωματειακής δραστηριότητας στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά την υπ΄ αριθμ. 3/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου και τη διαχρονική επιφυλακτικότητα της Πολιτείας, ο Σύνδεσμος πιστεύει ότι έχουν ωριμάσει, πλέον, όλες εκείνες οι υποκειμενικές και αντικειμενικές συνθήκες που βοηθούν στη νομοθετική παρέμβαση για τη σωστή εγκαθίδρυση και λειτουργία της σωματειακής δραστηριότητας στις τάξεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ο Σύνδεσμος μέχρι τώρα έχει επιδείξει και αποδείξει.
Ζητήθηκε η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου, που προτάθηκε από το Σύνδεσμο, η αντιπροσωπεία του οποίου υποσχέθηκε ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα κινείται στην κατεύθυνση αναγνώρισης συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων.
2. Μισθολόγιο
Ο Σύνδεσμος μετέφερε τη δυσαρέσκεια των στελεχών αναφορικά με τη φημολογούμενη περαιτέρω μείωση στα ήδη πενιχρά εισοδήματά τους και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης φραγμού προς τα σχέδια των ντόπιων και ξένων Τροϊκανών δυναστών μας. Ανέδειξε τον εμπαιγμό που υπέστησαν με το διατηρούμενο «πάγωμα» των ΕΧΥ και των μισθολογικών προαγωγών και τη μονιμότητα που τείνει να θεσπιστεί, παρά τις δηλώσεις των πολιτικών μας περί του αντιθέτου. Γνώρισε ότι το κλίμα που επικρατεί στις Μονάδες δεν είναι αυτό που διαπιστώνεται και αναγγέλεται κατά τις διάφορες επισκέψεις, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Δυσφορία και πλήρη απογοήτευση, με ότι αυτό συνεπάγεται στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η στάση των υπευθύνων είναι αυτή που θα καθορίσει και την τυχόν στάση των στελεχών τα οποία είναι έτοιμα να «βγουν στα κεραμύδια».
Ζητήθηκε η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για κατάθεση τροπολογιών, κατά πρόταση του Συνδέσμου, στους υπάρχοντες νόμους για ανάκληση του ανωτέρω «παγώματος».
3. Μεταθέσεις
Αναπτύχθηκε συζήτηση για το φλέγον θέμα των στελεχών, περί μεταθέσεων και στεγάσεώς των.
Μεταθέσεις – Τονίσθηκε από το Σύνδεσμο η θετικότητα της κατάρτισης Υπουργικής απόφασης (κ.κ. Βενιζέλου και Ραγκούση) παραμετροποίησης (μοριοποίησης) συγκεκριμένων κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό και υλοποίηση των μεταθέσεων των στελεχών, η οποία ήταν πάγιο αίτημα του Συνδέσμου, πλην όμως στηλιτεύθηκε η μη, ουσιαστικά, εφαρμογή της, καθόσον επεισέρχεται πλήρως ο υποκειμενικός παράγοντας (και κατά περίπτωση ο εκάστοτε «κομματικός μηχανισμός»), που αλλοιώνει στον πυρήνα της την ίδια την απόφαση και βούληση του συντάκτη της για τη μέριμνα του προσωπικού, καθιστώντας την έμπρακτα ανεφάρμοστη που ωθεί τα στελέχη στην Ελληνική δικαιοσύνη, ως το μοναδικό βοηθό υποστήριξης. Στο σημείο αυτό, δε, τονίσθηκε ότι ο Σύνδεσμος, με την έκδοση της ως άνω απόφασης (κ. Βενιζέλου) πρότεινε συγκεκριμένα σημεία τροποποίησης – βελτίωσής της, τα οποία έτυχαν δημόσιας διαβούλευσης από τα στελέχη των ΕΔ, με εντολή του κ. Ραγκούση, πλην όμως διαφάνηκε η έντονη αντίδραση και παρέμβαση των υπευθύνων σε 2, τουλάχιστον, μείζονος σημασίας θέματα. Το πρώτο σχετικά με την τοποθέτηση του στελέχους σε φρουρά προτιμήσεώς του στα 25 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και 6 μεταθέσεις, που τροποποιήθηκε προς το δυσμενέστερο (ακόμη και από το υπάρχον) με την «παγωμένη» απόφαση (κατά διαταγή του κ. Αβραμόπουλου θα έχει εφαρμογή από 1-1-2013) του κ. Ραγκούση (8 μεταθέσεις στα 30 χρόνια εξαιρουμένων φρουρών προτίμησης) και το δεύτερο σχετικά με την ποινική και διοικητική ευθύνη που πρέπει να έχουν οι συγκροτούντες τα συμβούλια μεταθέσεων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παρέκλιση εκ της αποφάσεως.
4. Συνταξιοδοτικά
Πέραν των άλλων, τονίσθηκε από το Σύνδεσμο η αδικία που υπέστησαν οι Έλληνες στρατιωτικοί, μετά την εφαρμογή των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών νόμων του 2010, που κατετάγησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα έτη 1990 – 1992 και την αιφνιδιαστική και άνευ εξηγήσεως συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντί τους ως «νέων» ασφαλισμένων έναντι της όμοιας ως «παλαιών» που μέχρι τη θέσπιση των νόμων εφαρμοζόταν.
Ζητήθηκε η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για κατάθεση τροπολογιών, κατά πρόταση του Συνδέσμου.
5. Ωράριο εργασίας – αποζημίωση υπερωρία – νυκτερινών
Τονίσθηκε έντονα η καταστρατήγιση των θεσμοθετημένων κειμένων που αφορούν στο ωράριο εργασίας των Ελλήνων στρατιωτικών, ως και η εσαεί απλήρωτη εργασία που αυτοί παρέχουν και ζητήθηκε η υποστήριξη του κινήματος προς την κατεύθυνση της νομοθέτησης της αποζημίωσης των υπερωριών κλπ.