22 μήνες τώρα ακούμε και διαβάζουμε ανακοινώσεις ,σχέδια και σκέψεις για αναδιοργάνωση των ΕΔ, για περικοπές προσωπικού και όπλων που απλά κοστίζουν κι άλλα σχετικά. Τίποτα δεν έχει μπει σε φάση υλοποίησης. Πότε φταίει το ένα ,πότε τ΄ άλλο,αλλά τελικά εκεί που καταλήγουμε είναι ότι δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για “ν΄ αλλάξουν όλα” στις ΕΔ. Λύσεις υπάρχουν και δεν είναι ανάγκη να παριστάνουμε τους “μαθητευόμενους μάγους”. Αρκεί ίσως να δούμε τι γίνεται στο κόσμο γύρω μας,όπου παντού γίνονται περικοπές στις ΕΔ, αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζονται και υλοποιούνται λύσεις που κρατάνε πολύ υψηλά το αξιόμαχό τους.
Στη Βρετανία για παράδειγμα. Οι περικοπές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση Κάμερον είναι πρωτόγνωρες και γι΄ αυτό σοκαριστικές για τις ΕΔ. Οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους αλλά ταυτόχρονα, προτείνουν και λύσεις. Μία απ΄ αυτές αφορά στην αξιοποίηση της εφεδρείας.
Σύμφωνα με μελέτη που έχει στη διάθεσή του του υπουργείο Άμυνας 5.000 έφεδροι θα μπορούσαν μετά από ένα “φρεσκάρισμα” της εκπαίδευσής τους να υπηρετήσουν σε θέσεις πρώτης γραμμής,απελευθερώνοντας έτσι χιλιάδες στρατιώτες.
Το βρετανικό ΥΕΘΑ έχει ζητήσει 150 εκατομμύρια λίρες από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση των εφέδρων,υποστηρίζοντας όμως ότι το κέρδος που θα προκύψει θα είναι μεγαλύτερο.
Αν οι έφεδροι μπορέσουν να αναπτυχθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής μέχρι το 2015, τότε ο βρετανικός στρατός θα μειώσει τις τακτικές του δυνάμεις σε περίπου 85.000 στρατιώτες και θα είναι ο μικρότερος βρετανικός στρατός εδώ κι έναν αιώνα.
Η εφεδρεία σε πολλές χώρες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Στη Βρετανία η αναλογία εφέδρων και τακτικού στρατού είναι περίπου 15:85,ποσοστό χαμηλό αν συγκριθεί με το 50:50 των ΗΠΑ ,το 40:60 στην Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.
Και στην Ελλάδα; Στη χώρα μας για λόγους ανεξήγητους, η σημασία που έχει δοθεί στην εφεδρεία και στο πως μπορεί να χρησιμεύσει στην επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ, είναι από μικρή έως ανύπαρκτη. Σύλλογοι εφέδρων, λειτουργούν αρκετοί, άλλοι έχοντας αξιόλογη δρατηριότητα κι άλλοι πιο …ερασιτεχνικήί,χωρίς κανένας από το ΥΕΘΑ να έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και της λειτουργίας τους ,αλλά και της χρησιμότητάς τους .Ειδικά τώρα που ο ίδιος ο ΥΕΘΑ παραδέχτηκε ότι τα κενά επάνδρωσης που προκάλεσε η τελευταία μείωση θητείας το καλοκαίρι του 2009 είναι πολύ μεγάλα και πρέπει άμεσα να καλυφθούν.
Μήπως θα πρέπει να γίνει μια μελέτη και για την εφεδρεία λοιπόν;