Τι απαντάει ο Σπηλιόπουλος για τα καύσιμα

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την ποιότητα των καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων και αδιαφανείς διαδικασίες προμήθειάς τους, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού Αχαΐας κ. Νικόλαου Νικολόπουλου, διευκρίνισε ότι :

(α) Το θεσμικό πλαίσιο για την προμήθεια καυσίμων από τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα σαφές, ξεκάθαρο και διαυγές. Είναι πράγματι γεγονός ότι για αρκετά χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις προμηθεύονταν καύσιμα απευθείας από τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση του έτους 1969. Ωστόσο, ήδη από το έτος 2010 και με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, εκδόθηκε η υπ΄αριθμόν 230/2010 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία αφενός αποσαφηνίστηκε ότι οι προμήθειες καυσίμων του Ενόπλων Δυνάμεων δεν διέπονται από την παραπάνω Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά από τον Νόμο 2286/1995 και τα Προεδρικά Διατάγματα 59, 60 και 118 του έτους 2007 και αφετέρου τέθηκε οριστικά φραγμός στα «ψιλά» γράμματα, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ευνοήσουν συγκεκριμένους προμηθευτές. Κατά συνέπεια, η ΚΥΑ του έτους 1969 έχει ήδη σταματήσει να εφαρμόζεται.

(β) Συμπληρωματικά, εφόσον πρόκειται για καύσιμο το οποίο εμπίπτει στην έννοια του στρατιωτικού εξοπλισμού, τυγχάνει εφαρμογής ο Ν. 3978/2011, με τον οποίο η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έθεσε οριστικό τέλος σε φαινόμενα αδιαφάνειας στις προμήθειες των ΕΔ, αντιμετωπίζοντας οριστικά τα ζητήματα της διενέργειας διαγωνισμών και της σύναψης συμβάσεων σε εναρμόνιση με το Κοινοτικό Δίκαιο.

(γ) Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ολοκληρώθηκε η εκπόνηση μελέτης για την εγκατάσταση σε όλο το φάσμα των Ενόπλων Δυνάμεων συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου της διακίνησης των καυσίμων από κάθε κατεύθυνση προς κάθε κατεύθυνση. Παρά το σημαντικό κόστος ενός τέτοιου συστήματος, εξετάζονται ήδη βιώσιμες προτάσεις και λύσεις για την υλοποίησή του, μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών και κατευθύνσεων του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

(δ) Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης από το Υπουργείο Ανάπτυξης της προμήθειας καυσίμων για τις ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αξίας 586.500.000,00 ΕΥΡΩ με ανοικτό διαγωνισμό, ώστε να περιφρουρηθούν οι αρχές της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού.

(ε) Με προσωπικές και έγγραφες οδηγίες του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία την εντατικοποίηση των ελέγχων στο σύνολο της διακίνησης των καυσίμων (προμήθεια – διακίνηση – αποθήκευση) και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε κάθε περίπτωση παραβάσεων και παρατυπιών. Οι διενεργηθέντες επαναληπτικοί έλεγχοι στο τέλος του 2011 κατέδειξαν ότι, οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις ανήκει στο παρελθόν.

(στ) Μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για αποκάλυψη της αλήθειας, οι σχετικές καταγγελίες διαβιβάστηκαν στην κατά τόπο αρμόδια Εισαγγελία Στρατοδικείου. Επιπρόσθετα, σε συνεννόηση με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ, κ. Ιωάννη Διώτη, βρίσκεται σε εξέλιξη μια σε βάθος διερεύνηση όλων των καταγγελιών και ισχυρισμών, ώστε παράνομες πράξεις του παρελθόντος (που έχουν διαπιστωθεί) να τύχουν του ανάλογου κολασμού.
,
(ζ) Κατόπιν συνεννόησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με τον Υφυπουργό, κ. Κωνσταντίνο Σπηλιόπουλο, το ζήτημα θα συζητηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και διεξοδικά στην παραπάνω Επιτροπή.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι ο αγώνας της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν περιορίζεται στα παραπάνω, αλλά είναι συνεχής και καθημερινός. Είναι, όμως, πλέον απόλυτα βέβαιο ότι οποιαδήποτε αμφιβολία για την ποιότητα των καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρεται αποκλειστικά στο παρελθόν. Σήμερα, όχι μόνο δεν υφίσταται ζήτημα νοθευμένων καυσίμων, αλλά ως αποτέλεσμα των παραπάνω πρωτοβουλιών είναι εγγυημένη η προμήθεια ποιοτικών καυσίμων, που υπηρετούν την επιχειρησιακή αρτιότητα και αποτελεσματικότητα των στελεχών, υλικών και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην κοινή προσπάθεια για διαφάνεια και χρηστή διοίκηση είναι ευπρόσδεκτη κάθε ρεαλιστική φωνή, απαλλαγμένη από ακρότητες και άσκοπες κινδυνολογίες.