Θητεία:η αλήθεια για τα ρουσφέτια και το κόστος της στην ελληνική οικογένεια.

«Όπως γνωρίζετε, κατά μέσο όρο σήμερα, η θητεία ενός κληρωτού κοστίζει στην κάθε ελληνική οικογένεια περισσότερα από 3.500 ευρώ ή 1.200.000 δρχ. Τεράστιο το βάρος, ειδικά για τις ασθενέστερες τάξεις. Η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργαστεί πλήρες σχέδιο για ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, τη δομή και τη λειτουργία τους, με στόχο, εκτός των άλλων, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Μείωση που σταδιακά θα φθάσει τους έξι μήνες, ξεκινώντας από το 2005. Ξεκινήσαμε τη μελέτη μας από μηδενική βάση και καταλήξαμε σε ένα σχήμα λειτουργικό, αποτελεσματικό και τελείως διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα. Και δεσμευόμαστε να το υλοποιήσουμε από τις 8 Μαρτίου ως Κυβέρνηση ». Απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε θίξει το ζήτημα της θητείας κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στις 2 Φεβρουαρίου 2004, σε νέες και νέους στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Καλλιθέας «ΕΣΠΕΡΟΣ», λίγες ημέρες δηλαδή προτού κερδίσει τις εκλογές.Ως συνήθως η θητεία χρησιμοποιείται για …τα ψηφαλάκια!

Γράφαμε χθες ότι το κόστος ενός στρατεύσιμου για την οικογένειά του ξεκινά από τα 3000 ευρώ. Έμπειρος αξιωματικός που έχει ασχοληθεί επί πολλά έτη με το ζήτημα μας διορθώνει και ανεβάζει το κόστος της θητείας ενός νέου στα 5.300 ευρώ!

Διαβάστε το γιατί:

Οι μειώσεις της θητείας όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ έγιναν χωρίς κανένα απολύτως σοβαρό σχεδιασμό και χωρίς να «ζυγιστούν» οι επιπτώσεις. Έτσι:

¬ Αντί να επιτευχθεί υψηλή επάνδρωση των μονάδων Έβρου και Νησιών , επήλθε μείωση
¬ Αντί να αυξηθούν τα ποσοστά μετάθεσης των στρατευμένων κοντά στον τόπο καταγωγής τους προς το τέλος της θητείας τους, μειώθηκαν
¬ Αντί να μειωθούν οι μετατάξεις από τον ΣΞ σε ΠΑ και ΠΝ , πολλαπλασιάστηκαν
¬ Επηρεάστηκε αρνητικά το αξιοκρατικό του συστήματος μεταθέσεων με βάση τα μόρια
Η μετάθεση στον τόπο καταγωγής-μετά την παραμεθόριο- δεν ικανοποιείται κυρίως για όσους κατάγονται από Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη και παραμένουν αμετάθετοι στην παραμεθόριο .
Όπως αναφερόταν σε μελέτη της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Μελετών του Γ.Ε.Σ. η οποία πραγματοποίησε προσομοίωση που παρουσιάστηκε στο Α.Σ.Σ τέλος του 2008 και της οποίας έλαβε γνώση η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας , η ικανοποίηση των μεταθέσεων-κυρίως του Πεζικού- σε σχέση με το 2004 μειώνεται αφού:
¬ από την προσομοίωση προκύπτει πως το 50% τουλάχιστον των στρατεύσιμων δεν θα ικανοποιηθεί ΠΟΤΕ στη
διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.
¬ για την Αττική το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 41% γίνεται 22%
¬ για την Στερεά Ελλάδα το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 34% γίνεται 21%
¬ για την Θεσσαλία το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 33% γίνεται 21%
¬ για την Πελοπόννησο το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 52 % γίνεται 34%
¬ για την Κρήτη το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 43% γίνεται 27%
Το κόστος των τελευταίων αποτυχημένων σχεδιασμών της της Νέας Δημοκρατίας και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ πληρώνουν οι οικονομικά μικρές και μεσαίες οικογένειες που μέλη τους υπηρετούν στρατιωτική θητεία .
Ο Στρατιώτης κοστίζει στην οικογένεια του από 5.300€ έως 7.500€ , κινητή τηλεφωνία, δαπάνες εξόδων, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ταξί, φαγητά, τσιγάρα αποτελούν μόνο κάποια από τα «μη προβλεπόμενα» αλλά λίαν ανθρώπινα έξοδα των στρατιωτών, νεοσυλλέκτων και «παλιοσειρών» εξίσου.
Οι οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση στους μηχανισμούς μεταθέσεων που καθορίζουν:
¬ Επιλογή όπλου ή σώματος πριν την κατάταξη συνήθως προς τα «ευγενή» όπλα (Διαβιβάσεις, Υλικού Πολέμου, Εφοδιασμού Μεταφορών, Τεχνικό)
¬ Απονομή ειδικοτήτων που εξασφαλίζουν αργότερα τη δεύτερη μετάθεση , όπως επίσης και τις ειδικότητες που εξασφαλίζουν τη λιγότερη δυνατή «ταλαιπωρία».
¬ Την πρώτη τοποθέτηση όπου ουσιαστικά γίνονται και οι περισσότερες παρεμβάσεις (αρχική τοποθέτηση και αμετάθετο στα ΧΩΚ ,Καπανδρίτι –Αεροπορία Στρατού στα Μέγαρα κτλ)
¬ Την παρέμβαση στο σύστημα των μορίων που έπονται των κανονικών μεταθέσεων και εκδίδονται κατά σωρεία μεταθέσεις με σήματα , χωρίς να κοινοποιούνται μόρια
¬ Την παρέμβαση σε αποσπάσεις από την παραμεθόριο στην αττική
¬ Την Επιλογή για τα γραφεία του πενταγώνου

δυστυχώς θα συνεχίζουν να βλέπουν τα παιδιά τους να απολύονται από την παραμεθόριο και αυτές να αιμορραγούν οικονομικά.