Στρατιωτικές κατασκηνώσεις ή κάτεργα για τους στρατιώτες;

Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων σταματά τις καταγγελίες. Σωστές ή λάθος ,ενοχλούν ή όχι ,πρέπει να ακούγονται και να ερευνώνται. Γιατί όσο κι αν κάποιοι το ξεχνάμε οι στρατιώτες είναι μέρος των ΕΔ και μάλιστα πάρα πολύ σημαντικό. Αυτή τη φορά το Δίκτυο ασχολείται με τις στρατιωτικές κατασκηνώσεις.

«Στυγνή εκμετάλλευση, κοροϊδία, εξευτελισμός.
Αυτή η περιγραφή αρμόζει στην κατάσταση που επικρατεί στις κατασκηνώσεις των αξιωματικών στην Κομοτηνή. Την ευθύνη για τα ΚΑΥ προσκυνητών έχει η 21η τεθωρακισμένη ταξιαρχία.

Ανέκαθεν οι κατασκηνωτές απασχολούσαν αποσπασμένους φαντάρους που μετατρέπονταν σε υπηρετικό προσωπικό.

Μετά την απόφαση για ανακατασκευή τους τα πράγματα χειροτέρευσαν. Οι «παλιές εγκαταστάσεις» δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες των αξιωματικών για ονειρεμένες, χλιδάτες διακοπές. Τζάμπα είναι σκέφτηκαν, ας φτιάξουμε κάτι καλύτερο! Έτσι από τις 2 Μαΐου τα ΚΑΥ έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Καθημερινά οι μονάδες 211 ΕΜΑ, 21 ΕΥΠ και 646 Μ/Κ ΤΟ στέλνουν πάνω από 40 φαντάρους στο «κάτεργο».
Οι φαντάροι κάνουν τα πάντα. Κουβαλάνε μπάζα και σωλήνες, χτίζουν, βάφουν και λοιπές οικοδομικές δουλειές. Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα οπότε και γυρνάνε στις μονάδες τους.
Αν οι φαντάροι είναι εξοδούχοι, η έξοδος ουσιαστικά χάνεται αφού απομένουν μία ή δύο ώρες. Αν έχουν υπηρεσία τρέχουν κατευθείαν στη σκοπιά, χωρίς να προλαβαίνουν να ξεκουραστούν από τις πολύωρες αγγαρείες.
Στο εργοτάξιο τα μεσημεριανό έρχεται, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με το πρόγευμα. Φυσικά το πρόγευμα που περισσεύει δε δίνεται στους φαντάρους που απομένουν στις μονάδες. Ευκαιρία για περισσότερες περικοπές. Επιπλέον είναι λογικό οι φαντάροι στις μονάδες να φορτώνονται περισσότερες υπηρεσίες. Χώσιμο φυσικά τρώνε και οι ΕΠΟΠ και οι δόκιμοι, που και αυτοί κάνουν κάθε είδους αγγαρεία. Στις 15 Μαΐου ξεκινάει η σεζόν και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις.
Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι φυσικά πολυάριθμα.
Ποιες είναι οι συνθήκες ασφαλείας στο εργοτάξιο, σε βαριές εργασίες που εκτελούν καθημερινά οι νέοι;
Γιατί είναι υποχρεωμένοι οι φαντάροι να προσφέρουν οποιαδήποτε εργασία σε κατασκηνώσεις αξιωματικών; Κανένας όρκος, καμία συνταγματική δέσμευση δε μπορεί να τους υποχρεώσει για κάτι τέτοιο.
Είναι τουλάχιστον προκλητικό να εφαρμόζονται στο στρατό μαύρες και απλήρωτες εργασιακές σχέσεις».