Στην απόλυτη υποβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών οδήγησαν οι συγχωνεύσεις των 57 πρώην στρατολογικών γραφείων στις 18 νέες Στρατολογικές υπηρεσίες.
Ο ΣΥΣΜΕΔ με στοιχεία επισημαίνει στην ηγεσία του ΥΕΘΑ,αυτή την υποβάθμιση. Γιατί καλή η οικονομία και το συμμάζεμα ,αλλά δεν μπορεί όλα να γίνονται με γνώμονα μόνο το “τσεκούρωμα”. Αφού έχουν εξοντώσει οικονομικά το κόσμο τουλάχιστον ας φροντίσουν να έχει ανθρώπινη εξυπηρέτηση στις συναλλαγές του με το δημόσιο.Και στις στρατολογίες δεν την έχει πλέον.
Χαρακτηριστικά όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΣΜΕΔ:
•Πώς μειώνεται αλήθεια η γραφειοκρατία και η αναμονή των πολιτών, όταν τώρα πια πολίτες, που μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν σε χρόνο μηδέν από τα μικρά και ευέλικτα κατά τόπο αρμόδια Στρατολογικά Γραφεία (ΣΓ), αναγκάζονται να απευθύνονται στις νέες γιγαντωμένες Στρατολογικές Υπηρεσίες δαπανώντας χρόνο και χρήμα διανύοντας μεγάλες αποστάσεις;
Για παράδειγμα πολίτες από τη Χαλκιδική, τις Σέρρες ή την Ημαθία απευθύνονται στη ΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), διότι δεν εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ.
Προτείνουμε την αιφνιδιαστική επίσκεψη του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Στρατολογική Υπηρεσία Αθηνών (που εδρεύει στο Ρουφ), μεταξύ των ωρών 12.00 ́ και 13.00 ́, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την εξυπηρέτηση.
• Με ποιο τρόπο προέκυψε ότι το οικονομικό όφελος θα είναι της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000,00 €); Υπήρξε σχετική μελέτη, από συναδέλφους οικονομολόγους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;
Στο σημείο αυτό προτείνουμε να αναζητείται στο τέλος του κάθε έτους με έναρξη το 2012 απολογισμός εσόδων – εξόδων των νέων ΣΥ συνυπολογιζομένων από άλλες Υπηρεσίες και των λοιπών εξόδων τους (π.χ. έξοδα ταχυδρομικών τελών), έτσι ώστε στη συνέχεια με συγκριτικά στοιχεία να μπορεί να αποδειχθεί το πραγματικό όφελος.
•Οι νέες Στρατολογικές Υπηρεσίες είναι πράγματι πλήρως στελεχωμένες (πλην της ΣΥ Νοτίου Αιγαίου), αλλά μόνο στα χαρτιά.
Για παράδειγμα στη Στρατολογική Υπηρεσίας Αθηνών οι παρόντες στις θέσεις εργασίας, λόγω υπηρεσιακών κωλυμάτων, καθημερινά είναι μόνο 15 έως 17, όταν προ συγχωνεύσεως ο αντίστοιχος αριθμός στα πρώην Α ́ και Β ́ ΣΓ Αθηνών υπερέβαινε τους 25.
Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες ΣΥ, ενώ αυτή του Νοτίου Αιγαίου αντιμετωπίζει σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα από άποψη προσωπικού.