Για πολιτικές απαντήσεις “που δεν γίνονται κατανοητές καθόσον δεν είναι οικείες ,προς τους Έλληνες στρατιωτικούς “ κάνει λόγο ο ΣΥΣΜΕΔ σε έγγραφό του που αναφέρεται στο ζήτημα επιμήκυνσης του χρόνου συνταξιοδότησης ειδικών κατηγοριών στρατιωτικών. Ο ΣΥΣΜΕΔ έχει προτείνει με έγγραφό του “για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος ειδικών κατηγοριών (χειριστές πολεμικών αεροσκαφών, υποβρυχίων καταστροφέων, ναρκαλιευτών, ΕΚΑΜ, πυροτεχνουργών κλπ), που θεμελιώνουν, σύμφωνα με τις υφιστάμενες μέχρι τη θέση σε ισχύ του νέου νόμου διατάξεις, συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011, η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας αυξάνεται κατά μισό (1/2) επιπλέον έτος. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012, η υποχρέωση πραγματικής υπηρεσίας αυξάνεται κατά ένα (1) επιπλέον έτος. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013, η υποχρέωση πραγματικής υπηρεσίας αυξάνεται κατά ενάμισι (1 1⁄2) επιπλέον έτη. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013, η υποχρέωση πραγματικής υπηρεσίας αυξάνεται κατά δύο (2) επιπλέον έτη», επικουρικά δε η διάταξη της παρα. 2 του άρθρου 20 ως αναφέρθηκε να ισχύει και για το προσωπικό της προαναφερθείσης κατηγορίας.”
Με απλά λόγια ο ΣΥΣΜΕΔ προτείνει οι στρατιωτικοί που εκτελούν επικίνδυνες υπηρεσίες να μην “φορτωθούν” τα ίδια χρόνια με τους υπόλοιπους κι αυτό είναι απολύτως λογικό. Ωστόσο μέχρι στιγμής η πρότασή του δεν έχει πάρει απάντηση. Ή για να είμαστε ακριβείς έχει πάρει “μη κατανοητές απαντήσεις”.
Σε γενικές γραμμές η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας υποστήριξε ότι τα Γενικά Επιτελεία δεν έφεραν καμία αντίρρηση κατά τη διάρκεια διαβούλευσης του συνταξιοδοτικού και γι΄ αυτό ο ΣΥΣΜΕΔ ,ζητά να μάθει και ποια πρόσωπα από τα Γενικά Επιτελεία συμμετείχαν σ΄ αυτή τη διαβούλευση που επικαλείται η ηγεσία του ΥΕΘΑ.