Υπουργική απόφαση με την οποία θα μειώνεται δραστικά το ποσοστό που παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων έναντι οφειλών τους για στεγαστικά δάνεια, προανήγγειλε κατά την ομιλία του στη Βουλή για το PSI ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας επίσης να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ευνοεί ανάλογες ρυθμίσεις και για τους δανειολήπτες του ιδιωτικού τομέα.
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί και θα πρέπει εντός της ημέρας να γίνει,είναι αν αυτή η ρύθμιση θα αφορά και στους στρατιωτικούς.
Κανονικά και φυσιολογικά ναι.Αλλά επειδή πολλές φορές ο Βενιζέλος και άλλοι όταν μιλάνε για δημοσίους υπαλλήλους “ξεχνάνε” τους στρατιωτικούςκαλό θα ήταν ο Αβραμόπουλος να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
«Εχουμε ψηφίσει διάταξη που προβλέπει ότι μειώνονται οι δόσεις γι’ όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους άλλους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και επίκειται η έκδοση της απόφασής μου, με την οποία θα μειωθεί δραστικά η παρακράτηση από το μηνιαίο μισθό, ο οποίος μειώθηκε λόγω του ενιαίου μισθολογίου και η παρακράτηση θα μειωθεί στο μισό. Αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού θα είναι 3/10 του μισθού. Και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ωθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε «ανάλογες» διευθετήσεις και με τους δανειολήπτες του ιδιωτικού τομέα: «Έχω πει κατ’ επανάληψη για όσους με παρακολουθούν ότι για όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες που οφείλουν δόσεις στεγαστικών δανείων σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και όλα τα ελληνικά τραπεζικά Ιδρύματα έχουμε συμφωνήσει ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων, ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα, γιατί και οι τράπεζες θέλουν να έχουν τα δάνειά τους ενήμερα και γι’ αυτό τα διακανονίζουν και τα επαναδιακανονίζουν, ώστε τα δάνεια να μη θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, να μην έρχονται στο κόκκινο, γιατί αυτό υποβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο της ίδιας της τράπεζας. Και η ίδια η τράπεζα έχει συμφέρον να μην υποβαθμίζεται το χαρτοφυλάκιό της».
Προανήγγειλε μάλιστα αυστηρότερα παρεμβατικό ρόλο του ΥΠΟΙΚ στην εποπτεία τέτοιων ρυθμίσεων: «Εχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά. Παρακολουθούμε στο Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κάθε βδομάδα την πορεία των διακανονισμών, ώστε να εξυπηρετούνται στην πράξη οι περισσότεροι απ’ αυτούς που έχουν πρόβλημα. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα, αυτό, εφόσον το πληροφορούμαστε επεμβαίνουμε ώστε να μην αφήσουμε καμία κατηγορία αρρύθμιστη. Οι τράπεζες έχουν –επαναλαμβάνω- κάθε λόγο να ακολουθούν αυτήν την πρακτική».