Την προκήρυξη τριών διεθνών διαγωνισμών για την εκμετάλλευση και εξόρυξη υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο προανήγγηλε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης.
Μιλώντας σε συνέδριο για την ενέργεια ο υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει απευθύνει διεθνή πρόσκληση για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης. Μιλώντας για τους διεθνείς διαγωνισμούς σε Πατραϊκό, Ιωάννινα και Κατάκολο, είπε ότι η προκήρυξη θα ακολουθήσει τη μέθοδο του «Open Door» και χαρακτήρισε ως «απόλυτα ρεαλιστικό» το σενάριο κάλυψης «ποσοστού 20-30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση θέσεων εργασίας και τεχνογνωσία». Ο ίδιος σημείωσε ότι «αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα δίνει κάθε χρόνο για εισαγωγές κάθε είδους πετρελαιοειδών γύρω στα 10 έως 12 δις ευρώ».
Αναφερόμενος γενικότερα στα ενεργειακά θέματα και την αγορά, που ανοίγει, ο υφυπουργός είπε ότι στόχος είναι η προσέλκυση ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων, συμπληρώνοντας με νόημα: «Αναγνωρίζουμε ασφαλώς πως το θέμα των δικτύων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία αυτού του σχεδίου».
Για το θέμα της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών στο Αιγαίο, όπως και της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, ο κ. Μανιάτης είπε ότι
αποτελεί ένα «εξαιρετικά ελκυστικό, παγκόσμιας εμβέλειας, επενδυτικό mega project το ύψος του οποίου είναι 8-10 δις € τουλάχιστον, με πάνω από 500-600 εκατ. € κάθε χρόνο να δαπανώνται για diesel στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής των νησιών μας. Δουλεύουμε για να διαμορφώσουμε συνθήκες προώθησης αυτής της επένδυσης εθνικής σημασίας».
Στο θέμα των αγωγών ανέφερε ότι «στηρίζουμε σταθερά την δημιουργία του πετρελαιαγωγού Burgas – Αλεξανδρούπολη για τον οποίο πρόσφατα είχαμε την θετική αποδοχή των περιβαλλοντικών παραμέτρων του εκ μέρους του βουλγαρικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων. Διεκδικούμε μέσω της επιλογής του αγωγού φυσικού αερίου ITGI και IGB να αποτελέσει η χώρα μας πύλη εισόδου του αερίου της Κασπίας προς την Ευρώπη. Προωθούμε την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου SouthStream μέσα από την κοινή ελληνορωσική εταιρία».
Οπως έχει αναφέρει το OnAlert θα προκηρυχθεί ο Δημόσιος Διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τον μεταλλευτικό χώρο Βάθης – Γερακαριού Κιλκίς, όπου εντοπίζεται κοίτασμα χαλκού – χρυσού, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου 15ημέρου του Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ότι η ακαθάριστη αξία των μετάλλων χαλκού και χρυσού στα βέβαια αποθέματα ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στα δυναμικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα η αξία πλησιάζει τα 7,0 δισ ευρώ. Ενα πρόσθετο αποθεματικό δυναμικό αξίας 4 δισ ευρώ αναμένεται να προκύψει μετά τις έρευνες του ΙΓΜΕ στο γειτονικό κοίτασμα της Ποντοκερασιάς στο πλαίσιο έργου του ΕΣΠΑ.
«Πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι η σωστή στιγμή για την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας να δημιουργήσουν πεδία και ευκαιρίες επιχειρηματικών δράσεων που μπορούν να αποδώσουν καρπούς και να οδηγήσουν σε οικονομικές επιτυχίες μεγάλης κλίμακας», είπε ο Γ. Μανιάτης. «Μπορούμε από παράδειγμα προς αποφυγήν να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση. Ο ορυκτός πλούτος και η ενέργεια μπορούν να κινήσουν την Ελλάδα μπροστά. Να την ξεκολλήσουν από το τέλμα της ύφεσης και να δώσουμε προοπτική, ανάπτυξη και απασχόληση για τους νέους μας», κατέληξε ο υφυπουργός. Μένει να δούμε, φυσικά, εάν οι εξαγγελίες θα γίνουν πράξη…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διεθνής διαγωνισμός για χαλκό και χρυσό στο Κιλκίς. Στα 11 δισ. η αξία των κοιτασμάτων!
«Κερκόπορτα» διαγωνισμών για «τουρκική εισβολή» σε ελληνικές εταιρείες ενέργειας!