Την ώρα που η Μιλένα Αποστολάκη έδινε στη δημοσιότητα την επιστολή ανεξαρτηροποίησής της αποσταθεροποιώντας ακόμη περισσότερο την έτσι κι αλλιώς ασθενή κυβέρνηση Παπανδρέου, ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης καλούσε στο γραφείο του πρώτα τον Α/ΓΕΕΘΑ Ι.Γιάγκο και στη συνέχεια τους Αρχηγούς ΓΕΣ,ΓΕΝ και ΓΕΑ. Σ΄ όλους είπε τα ίδια:”Το απόγευμα θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ στο οποίο θα εισηγηθώ την αποστρατεία σας. Ευχαριστώ για τις υπηρεσίες σας.Θεωρώ απαραίτητες τις αλλαγές για να προχωρήσουμε με ταχύτερο ρυθμό οι αλλαγές στη νέα δομή δυνάμεων”.
Η αλήθεια είναι ότι οι Αρχηγοί μπορεί να είχαν λάβει τα μηνύματα εδώ και πολλές ημέρες,ωστόσο κανείς από τους τέσσερις δεν πίστευε ότι χθες ημέρα καυτών πολιτικών εξελίξεων η κυβέρνηση και ο ΥΕΘΑ θα προχωρούσε σε σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των ΕΔ. Γι΄ αυτό και τα επιτελεία τους είχαν αντιμετωπίσει με κάποια επιφυλακτικότητα αν όχι με δυσπιστία τα δημοσιεύματα του Onalert,που από το πρωί έγραφε ότι “πάμε για ΚΥΣΕΑ και κρίσεις”.
Οι τρεις Αρχηγοί ΓΕΣ,ΓΕΝ και ΓΕΑ δεν είπαν τίποτα περισσότερο από τα τυπικά λόγια αποχαιρετισμού. Οι σχέσεις τους με τον ΥΕΘΑ δεν μπορούν να συνεργαστούν αγαστές ,του δε Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου ήταν σε κάποιες περιπτώσεις μετωπικά συγκρουσιακές. Τελευταίο πεδίο σύγκρουσης των δύο ανδρών ήταν η νέα δομή δυνάμεων,με τον Α/ΓΕΣ να έχει αντίθετες απόψεις για το μέγεθος των περικοπών που προέβλεπαν τα σχέδια της επιτελικής ομάδας Μπεγλίτη.
Με τους υπόλοιπους Αρχηγούς οι σχέσεις Μπεγλίτη ήταν καλές ,ποτέ όμως θερμές.
Ακόμη και μετά την ενημέρωση του ΥΕΘΑ προς τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων υπήρχαν πληροφορίες που διακινούνταν σύμφωνα με τις οποίες “η κρίση στο πολιτικό σκηνικό δεν θα επιτρέψει στο ΚΥΣΕΑ να λάβει τέτοιες αποφάσεις”. Σ΄ αυτό το κλίμα ήταν και η δήλωση του Υπεύθυνου του Τομέα Άμυνας της ΝΔ Μαργαρίτη Τζήμα, ο οποίος ούτε λίγο,ούτε πολύ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει αυτές τις κρίσεις.
Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε το απόγευμα και επικύρωσε την εισήγηση Μπεγλίτη. Το κλίμα στο ΥΕΘΑ και στα γραφεία των Αρχηγών ήταν βαρύ