Οι ένστολοι δημοτικοί σύμβουλοι να δικαιούνται μετάθεσης, προτείνει βουλευτής. Τι απαντά ο υπουργός

Μπορεί ένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει εκλεγεί σύμβουλος σε δήμο ή περιφέρεια να πάρει απόσπαση ή μετάθεση και όχι να ακολουθεί την υπηρεσιακή οδό των μεταθέσεων;

Το θέμα έθεσε με ερώτησή του στο Κοινοβούλιο ο Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής της Ν.Δ. στο νομό Φλώρινας. Ο ίδιος επικαλέστηκε το παράδειγμα των δημοσίων υπαλλήλων, για τους οποίους υπάρχει τέτοια πρόνοια.

Τι απάντησε ο υπουργός;

Τα θέματα που αφορούν στις μεταθέσεις-αποσπάσεις του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ρυθμίζονται περιοριστικά από τις διατάξεις του Ν.3883/2010 και της Υπουργικής Απόφασης υπό στοιχεία Φ.411/27/81060/Σ.172/09-03-2011, με τα οποία σαφώς καθορίζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις μετάθεσης – απόσπασης των στελεχών των ΕΔ.

Στις προαναφερθείσες διατάξεις δεν εμπεριέχεται ρητή πρόβλεψη δυνατότητας απόσπασης ή μετάθεσης για τα στελέχη εκείνα, τα οποία συμμετέχουν ως υποψήφιοι και εκλέγονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να διευκολύνονται στην άσκηση των καθηκόντων τους. Ωστόσο, στο άρθρο 8 του Ν.3883/2011 καθορίζεται ότι οι τοποθετήσεις-μεταθέσεις των στελεχών αποφασίζονται από το Συμβούλιο Μεταθέσεων-Προσφυγών, λαμβάνοντας υπόψη «τις συνθήκες λειτουργίας και τις ειδικότερες ανάγκες της υπηρεσίας καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Η ερώτηση του βουλευτή είχε ως εξής:

Σύμφωνα με έγγραφο του ΓΕΣ που εκδόθηκε την 16η Σεπτεμβρίου 2010 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πλην Αξιωματικών, δηλαδή Ανθυπασπιστές, μόνιμοι Υπαξιωματικοί, ΔΕΑ, ΕΠΟΠ, ΟΒΑ και στρατεύσιμοι οπλίτες μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς να υποβάλλουν παραίτηση για τη συμμετοχή τους δεδομένου ότι η στρατιωτική τους ιδιότητα δεν αποτελεί κώλυμα εκλογιμότητας.

Με την υπ. αρ. 49 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. (αρ. πρωτ. 44512/24/10/2011) μισθωτοί του δημόσιου τομέα αποσπώνται ή μετατίθενται εκεί όπου έχουν εκλεγεί ή εάν υπηρετούν ήδη στα διοικητικά όρια του Δήμου ή της Περιφέρειας, όπου έχουν εκλεγεί, δεν μετατίθενται, ούτε αποσπώνται, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους.

Για τα προαναφερθέντα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όμως δεν παρέχεται η δυνατότητα απόσπασης ή μετάθεσης. Εδώ υπάρχει μία μεγάλη αντίφαση. Από τη μία παρέχεται η δυνατότητα να είναι υποψήφιοι, από την άλλη όμως εάν εκλεγούν δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους.

Πώς θα καταφέρει αιρετός της αυτοδιοίκησης να ασκήσει τα καθήκοντα του, για παράδειγμα, από τη Σάμο όπου υπηρετεί σε έναν Δήμο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δε φαίνεται να απασχόλησε τους αρμόδιους, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται ξανά, ότι οι «μισές δουλειές» είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της δημόσιας διοίκησης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθενται να δώσουν τη δυνατότητα απόσπασης ή μετάθεσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν εκλεγεί σε Δήμους και Περιφέρειες, για να ασκήσουν τα καθήκοντα τους, όπως άλλωστε συμβαίνει με το προσωπικό δημόσιων φορέων, Υπουργείων και τους υπόλοιπους ένστολους;

Ο Βουλευτής

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης