Μισθολόγιο:Όλες οι προτάσεις των Επιτελείων στον ΥΕΘΑ.1200 βασικός μισθός

Το Onalert αποκαλύπτει ποιες είναι οι προτάσεις των Γενικών Επιτελείων για το μισθολόγιο των στρατιωτικών. Σύμφωνα με την πηγή που πληροφόρησε το Onalert, οι προτάσεις αυτές για ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών έχουν υποβληθεί απο τον Νοέμβριο του 2010 στον προηγούμενο ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλο,αλλά εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο και σήμερα. Ποιες απ΄ αυτές θα εφαρμοστούν; Σύμφωνα με την πηγή του Onalert, οι προτάσεις είχαν αντιμετωπιστεί θετικά από τη προηγούμενη ηγεσία του ΥΕΘΑ.

Ο σκοπός της υποβολής των προτάσεων ήταν να διευκολύνουν την εφαρμογή των μέτρων στο προσωπικό. Από τον Νοέμβριο λοιπόν του 2010,λοιπόν έχει φθάσει πρόταση στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου, σύμφωνα με την οποία τα υποψήφια μέτρα κινούνται στην λογική του ορθολογισμού των δαπανών και των περιορισμό στο ελάχιστο δυνατό του λειτουργικού τους κόστους, με την προσφορά από πλευράς των ένστολων του ποσού που τους αναλογεί, προκειμένου να συμβάλλουν και αυτοί στην προσπάθεια της πατρίδας μας, για έξοδο από την οικονομική κρίση.

Ειδικότερα οι αποδοχές του Προσωπικού των ενόπλων Δυνάμεων, προκύπτουν από Ειδικό Μισθολόγιο, όπως ισχύει και για άλλες κατηγορίες απασχολούμενων, όπως των Δικαστικών και των Καθηγητών Πανεπιστημίου, γεγονός που προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.. Για την δημιουργία ενός απλού, ευέλικτου και σύγχρονου μισθολογίου το οποίο να εγγυάται ένα μίνιμουμ βασικών παραμέτρων – συνιστωσών, προτάθηκαν τα παρακάτω μέτρα:

•Διατήρηση των συντελεστών επί του Βασικού Μισθού του Ανθυπολοχαγού και καθορισμός νέου Βασικού Μισθού Ανθυπολοχαγού (1.200€) με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων (εκτός από τρία), δεδομένου ότι, οι αμοιβές δεν πρέπει να συνδέονται με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών του Στρατιωτικού.

•Διατήρηση του Επιδόματος Χρόνου Υπηρεσίας (ΕΧΥ)., ως ποσοστού επί του Βασικού Μισθού, με ταυτόχρονη αλλαγή της κλιμάκωσης των ετών (έως τα 35 έτη υπηρεσίας) και του ποσοστού (κατά 3% τα πρώτα 23 έτη και 4% έως τα 35 έτη). Έτσι δημιουργούνται κίνητρα παραμονής των Στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς το ΕΧΥ επεκτείνεται έως τα 35 έτη και όχι έως τα 29 έτη, όπως υφίσταται μέχρι τώρα.

•Διατήρηση και κατάλληλη διαμόρφωση του Επιδόματος Ειδικής Απασχόλησης.

•Διατήρηση και τροποποίηση του επιδόματος Ευθύνης Διοίκησης – Διεύθυνσης σε επίδομα Θέσης – Ευθύνης και καταβολή του σε όλα τα Στελέχη, με βάση το διοικητικό βαθμό, ώστε να συνδέεται με την παραγωγικότητα της εργασίας, δηλαδή ανάλογα με τη θέση και τα καθήκοντα που ασκούν.

•Χορήγηση επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, διδακτορικού και πληροφορικής, με τους ίδιου όρους και προϋποθέσεις που χορηγείται στους υπαλλήλους του Δημοσίου και παράλληλη ισοβάθμηση του πτυχίου των Σχολών Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) με τα πτυχία των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών αντίστοιχα.

•Θεσμοθέτηση της αμοιβής νια την υπερωριακή εργασία με την χρηματική αποζημίωση των Υπηρεσιών διανυκτέρευσης που εκτελεί το Στρατιωτικό Προσωπικό. Το συγκεκριμένο μέτρο ευνοεί κυρίως τα χαμηλόβαθμα στελέχη που εκτελούν από 3 έως 6 υπηρεσίες το μήνα.

•Οι παραπάνω προτάσεις έχουν γίνει, κατόπιν αντίστοιχων εισηγήσεων από τους αρμόδιους επιτελείς όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο ορθολογικεύεται η κατανομή των κονδυλίων μισθοδοσίας, στο προσωπικό, χρησιμοποιώντας αντικειμενικότερα κριτήρια που έχουν σχέση με την παραγωγικότητα, την ευθύνη, τις γνώσεις και τον χρόνο απασχόλησης.

Οι προτάσεις έχουν υποβληθεί.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας ως πρώτη ένδειξη, είχε συνηγορήσει με τις προτεινόμενες λύσεις.

Με την όποια καθυστέρηση, χάνεται πολύτιμος χρόνος και χρήμα για την εξοικονόμηση πολύτιμων πλέον κονδυλίων.

Με την όποια καθυστέρηση, αυξάνεται το κλίμα ανησυχίας στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για το ηθικό του.

Για τους παραπάνω λόγους, η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, θα πρέπει να πιέσει όσο μπορεί για την λήψη της απόφασης το δυνατόν συντομότερα σε έναν κοινώς «στρωμένο δρόμο».