Μελέτη για την επιτήρηση και έλεγχο των συνόρων

Υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, έγινε η παρουσίαση της μελέτης που εκπονήθηκε από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον ακριβή προσδιορισμό των επιχειρησιακών και διοικητικών απαιτήσεων για την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων (ΕΣΚΕΕΣ).

“Ο νέος σχεδιασμός για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνει εθνικά κέντρα επιτήρησης των συνόρων στα κράτη – μέλη τα οποία βρίσκονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι η αιχμή του δόρατος αυτής της μεγάλης προσπάθειας, με εκτεταμένα θαλάσσια και χερσαία σύνορα και για τον λόγο αυτό επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες”,υποστήριξε ο Χ.Παπουτσής υπενθυμίζοντας ότι “έχουμε την υποχρέωση μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2013 να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Εθνικό Κέντρο διαχείρισης των συνόρων. Αυτό περιλαμβάνει ένα Κέντρο επιτήρησης των συνόρων με νέες τεχνολογίες, με υψηλά συστήματα ασφαλείας στις επικοινωνίες και βεβαίως το συντονισμό των αρμοδίων Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που είναι επιφορτισμένες σύμφωνα με το νόμο για την επιτήρηση των συνόρων μας”.

Το κόστος
Ο ευρωπαϊκός προγραμματισμός που έχει εγκριθεί ήδη είναι στα περίπου 250 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και αυτών των έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Για τα επόμενα χρόνια για το ’12 και το ’13, υπάρχουν 60 εκατ. για κάθε χρόνο ως προγραμματισμό, 60 εκατ. για το ’12, 60 εκατ. για το ’13 .