Το διαφορετικό καθεστώς διευκολύνσεων που παρέχεται στο πολιτικό πορσωπικό του ΥΕΘΑ και στους ένστολους σ΄ότι έχει να κάνει με διευκολύνσεις για “άδειες και μειωμένα ωράρια ανατροφής παιδιού”, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων.
“Η χορήγηση άδειας χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών για διάστημα τριών (3) μηνών της άδειας με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου (3ου) παιδιού και άνω είναι υποχρεωτική . Ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου …».
Για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «η προβλεπόμενη άδεια χωρίς αποδοχές συνολικής διάρκειας δύο (2) ετών χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι ετών. Διάστημα τριών μηνών της αδείας αυτής χορηγείται πλέον με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου παιδιού και άνω……».
Ήδη, σε εκτέλεση απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πάνου
Μπεγλίτη, έχει καθιερωθεί η εννιάμηνη (9μηνη) άδεια ανατροφής τέκνου και για τις περιπτώσεις που μπορεί αυτή να ληφθεί. Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι, στις ως άνω διαταγές, του σχετικού , η χορήγηση της εν λόγω αδείας έχει αποσυνδεθεί από τη διευκόλυνση της μείωσης του ωραρίου κατά μία ή δύο (2) ώρες αναλόγως. Επίσης, σε αντίθεση με όσα ορίζονται στα το δικαίωμα χορήγησης της εν λόγω αδείας [εννιάμηνης (9μηνης)] δεν ασκείται μέχρι το 4ο έτος της ηλικίας, αλλά παραγράφεται μετά τη παρέλευση δεκατεσσάρων (14) μηνών από τη γέννηση του τέκνου.
Ο ΣΥΣΜΕΔ ζητάει από τη πολιτική ηγεσία να υπάρξει ενημέρωση αν το ίδιο καθεστώς θα ισχύσει και για τους ένστολους,διαφορετικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.