MEGA-φάουλ κατά ΕΔ,καταγγέλει ο ΣΥΣΜΕΔ.

«Φωτιά και λάβρα» ο ΣΥΣΜΕΔ κατά του MEGA για μια ανταπόκριση της συναδέλφου Μ.Καρχιλάκη από την Αίγυπτο.

«Κατά τη διάρκεια πρόσφατου δελτίου ειδήσεων γνωστού τηλεοπτικού καναλιού, (MEGA CHANNEL), και συγκεκριμένα κατά τη μετάδοση ζωντανού ρεπορτάζ από το Κάϊρο, έλαβε χώρα ο εξής διάλογος:

Ερώτηση Κας Τρέμη: «Ο Στρατός που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην
Αίγυπτο, τι ρόλο θα παίξει; Εγγυητής της ομαλής μετάβασης ή θα μείνει στην
εξουσία;»

Απάντηση Κας Καρχιλάκη: «Ο λαός στην Αίγυπτο δεν έχει τη σχέση που
έχουμε εμείς στην Ελλάδα με το στρατό ή οι Τούρκοι με το στρατό. Ο στρατός στην Αίγυπτο είναι κομμάτι της κοινωνίας και ο λαός αγαπάει το στρατό του.»
Με βάση τα παραπάνω παρουσιάστηκε μια στρεβλή εικόνα, σύμφωνα με την οποία ο Ελληνικός στρατός βρίσκεται εκτός κοινωνίας, ως μια ελίτ, την οποία προφανώς και σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της ανταποκρίτριας ο λαός δε συμπαθεί είτε γιατί τον καταδυναστεύει, είτε γιατί πρόκειται για μια δύναμη καταστολής η οποία παρεμβάλλεται στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, και ότι βρίσκεται σε ευθεία αντιστοιχία με το στρατό της Τουρκίας και με τη λειτουργία τουστα πλαίσια του τουρκικού κράτους.
Σε ό,τι αφορά στον Ελληνικό στρατό το υπόψη προσωπικό του παραπάνωτηλεοπτικού καναλιού θα έπρεπε να γνωρίζει τα εξής, τα οποία ισχύουν επί σειρά ετών:

Το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλες του τις βαθμίδες
προέρχεται εξ΄ ολοκλήρου και αποκλειστικά από τον κοινωνικό ιστό της πατρίδας,επιλέγεται μέσω διαφανών και αδιάβλητων διαδικασιών, είναι εντελώς αταξικός και ακομμάτιστος, και υπηρετεί συνειδητά και από επιλογή του το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, την τήρηση των οποίων, άλλωστε, ορκίζεται να φυλάσσει.

Ουδεμία σχέση έχει με την κοινωνική σύνθεση και τη δομή του Τουρκικού στρατού,τη λειτουργία του στα πλαίσια του Τουρκικού κράτους και τις βλέψεις των στελεχών του. Αντίστοιχα δε ουδεμία αντιστοιχία υπάρχει με τη λειτουργία στα πλαίσια του κράτους με τον Αιγυπτιακό στρατό και με τις βλέψεις των στελεχών του, δεδομένου ότι οι τέσσερις στους πέντε τελευταίους προέδρους της Αιγυπτιακής δημοκρατίας προήλθαν από τις τάξεις του Αιγυπτιακού στρατού.
Υπάρχει διαθέσιμη σειρά δημοσκοπήσεων από ανεξάρτητους ιδιωτικούς φορείς, τόσο πρόσφατες όσο και παλαιότερες, σύμφωνα με τις οποίες ο θεσμός του Ελληνικού στρατού απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης του Ελληνικού λαού. Στις υπόψη δημοσκοπήσεις τοποθετείται ιεραρχικά πολύ ψηλά μεταξύ των υπόλοιπων δομών, θεσμών και φορέων, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Αυτή η εμπιστοσύνη ασφαλώς είναι προϊόν τόσο της προέλευσης όσο και της σταθερής προσφοράς του προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς το κοινωνικό σύνολο, πράγμα που δυστυχώς υπογραμμίζεται κάθε τόσο από τις θυσίες του προσωπικού και τις απώλειες που αυτό υφίσταται σε ειρηνική περίοδο, όμως κάτω από συνθήκες μάχης. Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό όσο πικρό και λυπηρό αν είναι αποτελεί την ύψιστη τιμή για το υπόψη προσωπικό.
Μετά από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι ο παραπάνω διάλογος κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου δελτίου ειδήσεων δεν αφορά στην τρέχουσα πραγματικότητα, αλλά σε κάποιο άλλο χωροχρόνο, πολύ μακριά από αυτόν που επιθυμεί κάθε πολίτης για την ενημέρωσή του, δηλαδή μεταφορά της εικόνας όπως αυτή είναι, πέρα από προσωπικούς χρωματισμούς, ιδεολογικές απόψεις και ίσως επιδιώξεις.
Εκπεφρασμένες απόψεις τέτοιου είδους μεταδίδουν εσφαλμένη εικόνα της πραγματικότητας η οποία κάλλιστα μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα υπονόμευσης της αμφίδρομης εμπιστοσύνης του λαού προς το αναπόσπαστο κομμάτι του που αποτελεί τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Ταυτόχρονα παραπέμπει σε απόπειρες οπισθοδρόμησης και εποχές οι οποίες έχουν καταδικαστεί στις συνειδήσεις όλων των Ελλήνων πολιτών.
Συναφείς παρεμβάσεις στην πραγματικότητα είτε απηχούν αυστηρά προσωπικές απόψεις, είτε στοχεύουν στη μνήμη ή στο υποσυνείδητο, είτε είναι
τελείως άστοχες και εν τη ρύμη του λόγου. Το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θέλει να πιστεύει ότι αυτό το τελευταίο αποτελεί την εξήγηση του υπόψη διαλόγου, και πραγματικά οφείλεται στην ένταση της στιγμής. Σε κάθε όμως περίπτωση όταν αυτός που τις εκφράζει αποτελεί πηγή ενημέρωσης και χρησιμοποιεί δημόσιες τηλεοπτικές συχνότητες, οφείλει να υπηρετεί αποκλειστικά την αλήθεια και να μεταδίδει την αντικειμενική εικόνα, πέρα από τις όποιες επιρροές, εξαρτήσεις και λάθη.
Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε ακόμη ανασκευή εκ μέρους του υπόψη καναλιού, ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων οφείλει να την απαιτήσει με τρόπο αντίστοιχο και σε χρόνο ανάλογο με τον υπόψη διάλογο, προκειμένου να αποκατασταθεί αφενός μεν το κύρος του προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη συνείδηση του Ελληνικού λαού αφετέρου δε η πικρία του προσωπικού αυτού για την άδικη αντιμετώπιση προς την προσφορά του’.