Όσοι έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία γνωρίζουν καλά ότι η στρατιωτική εκπαίδευση που έλαβαν δεν τους μετέτρεψε σε …”φονικές μηχανές”! Τα τελευταία χρόνια μάλιστα με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, η εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλά ανύπαρκτη. Το χειρότερο όμως είναι ότι ήταν -και ακόμη είναι- πανάκριβη! 88.200.000, ξοδεύει μόνο ο Στρατός Ξηράς κάθε χρόνο στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων! Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εκπαιδευόμενος μας κοστίζει -χωρίς να εκπαιδεύεται- 1.837,76 ευρώ!
Ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης ζήτησε και έλαβε συγεκριμένες προτάσεις για άμεση μείωση του κόστους και οι απαντήσεις που έλαβε απλά σημαίνουν “πόλεμο” με τοπικές κοινωνίες σ΄ όλη την Ελλάδα,αφού προβλέπουν λουκέτο σε πάρα πολλά Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων ! Τα οποία μπορεί να μην εκπαιδεύουν -κάποια απ΄ αυτά- όπως πρέπει τους νεοσύλλεκτους, συντηρούν όμως τοπικές κοινωνίες ,οι οποίες δεκαετίες τώρα είχαν συνηθίσει να ταυτίζουν την οικονομική τους επιβίωση με τη λειτουργία των στρατοπέδων.
Παρόλα αυτά η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και οι συνεχείς πιέσεις που ασκούνται και στο ΥΕΘΑ για ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες περικοπές, δεν αφήνουν άλλη επιλογή στον ΥΕΘΑ Πάνο Μπεγλίτη κι έδωσε “πράσινο φως” για να μπει λουκέτο σε 22 μονάδες του Στρατού Ξηράς,οι οποίες λειτουργούν ως Κέντρα Νεοσυλλέκτων.
Αν και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, με τη Γερμανία , έχουν καταργήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που προβλέπει την εκπαίδευση κάθε στρατεύσιμου απ΄ ευθείας στη μονάδα του, η Ελλάδα όχι μόνο να τα διατήρησε, αλλά το 2005 ,τα αύξησε δραματικά. Ο τότε ΥΕΘΑ Σ.Σπηλιωτόπουλος,είχε δεχτεί εισηγήσεις του ΓΕΣ οι οποίες μάλλον υπερεκτιμούσαν τον ξεχασμένο από χρόνια “βόρειο κίνδυνο” και είχε προχωρήσει σε εγκαίνια και λειτουργία νέων ΚΕΝ. Το 2005, ο Ελληνικός Στρατός διέθετε το εξωφρενικό νούμερο των 35 ΚΕΝ! Ακόμη και στο Παρανέστι (!) φτιάχτηκε ένα!
Πόσα χρήματα εξοικονομούνται από το κλείσιμο.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μπορεί ως αντιπολίτευση να κατακεραύνωνε αυτή τη τακτική της ΝΔ, ωστόσο χρειάστηκαν κοντά 22 μήνες διακυβέρνησής της για να ληφθούν αποφάσεις και κυρίως να δοθεί η εντολή υλοποίησής τους. Ο Π.Μπεγλίτης που ως αναπληρωτής υπουργός είχε δώσει το “καλό παράδειγμα” ,δεχόμενος να πάψει η λειτουργία του 6ου Συντάγματος Πεζικού (ΚΕΝ) που λειτουργούσε στην εκλογική του περιφέρεια στη Κόρινθο, μόλις ανέλαβε τη νέα του θέση ,αποφάσισε να προχωρήσει.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΓΕΣ, την οποία έχει στα χέρια του ο Π.Μπεγλίτης:
•Τα 35 ΚΕΝ μας κοστίζουν 88.200.000 ευρώ. Ο Στρατός Ξηράς εκπαιδεύει 48.000 οπλίτες ,άρα το κόστος ανά άτομο καθορίζεται στα 1.837,76 ευρώ!
•Με το κλείσιμο 22 ΚΕΝ , υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί ποσό 34.200.000 ευρώ, περιορίζοντας το κόστος της εκπαίδευσης των νεοσυλλεκτων στα 54.000.000. Που σημαίνει ότι το κόστος ανά εκπαιδευόμενο θα πέσει από τα 1.837,76 στα 1.125,30 ευρώ.
Αλλαγές και στη κατάταξη και εκπαίδευση
Εκτός από το οικονομικό ενδιαφέρον της υπόθεσης,υπάρχει και το θέμα της εκπαίδευσης που πρέπει να αναβαθμιστεί.
Το ΓΕΣ στην ίδια μελέτη που υπέβαλε στον ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτη υποστηρίζει ότι:
•Η μείωση των ΚΕΝ θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού με δυνατότητα εκπαίδευσης 32 εβδομάδων ,έναντι 16 που απασχολούνται τώρα.
•Τα ΚΕΝ θα μπορούν να δέχονται 40.000 κατατασσόμενους σε τέσσερις ΕΣΣΟ. Με δεδομένο ότι οι κλάσεις μέχρι το 2013 φαίνεται να αποδίδουν έως και 57.000 οπλίτες ,το ΓΕΣ πρότεινε τη κατάταξη σε δύο φάσεις ,ώστε και η μείωση των ΚΕΝ να γίνει αλλά και να αυξηθεί τεχνητά η χωρητικότητά τους.
•Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να γίνεται κατάταξη έξι φορές το χρόνο κι όχι τέσσερις, στις οποίες επιμένει το ΓΕΣ.
Όλα αυτά θα εφαρμοστούν από την κατάταξη της 2011 Γ΄ΕΣΣΟ, η οποία κατατάσσεται στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Οι αλλαγές έχουν “πιλοτικό” χαρακτήρα ,αλλά αυτό που παραμένει ανοιχτό για τον ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτη είναι αν οι σειρές κατάταξης των στρατευσιμων θα παραμείνουν στις τέσσερις ή θα αυξηθούν στις έξι ΕΣΣΟ το χρόνο.