Είχε φανατικούς υποστηρικτές και ορκισμένους εχθρούς. Ήταν Αρχηγός-σταρ και το απολάμβανε. Ικανός,εύστροφος αλλά και παρορμητικός. Πότε διπλωμάτης και …ντριμπλαδόρος και πότε …οδοστρωτήρας. Πότε …μετρ των δημοσίων σχέσεων και πότε…τσαμπουκάς. Και βέβαια ήταν καταδρομέας.
Ο μέχρι χθες Α/ΓΕΣ και επίδοξος Α/ΓΕΕΘΑ Φραγκούλης Φράγκος χωρίς αμφιβολία και ανεξάρτητα από συμπάθειες και αντιπάθειες ,είχε μια θητεία στην διάρκεια της οποίας κανένας δεν έπληξε! Ούτε ο ίδιος,ούτε όσοι συνεργάστηκαν μαζί του.
Ο στρατηγός Φράγκος άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός όταν στο σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύφθηκε ότι και το δικό του τηλέφωνο παρακολουθείτο,την εποχή που υπηρετούσε ως Ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα. Τότε ο συνάδελφος Δ.Βερύκιος του είχε “κολλήσει” το παρατσούκλι “ο στρατηγός-αράχνη”. Του άρεσε,όπως και το “παιχνίδι” των πληροφοριών που ανακάλυψε μετά από ένα ατύχημα που είχε σε ρίψη με αλεξίπτωτο και το οποίο δεν του επέτρεπε να είναι “φουλ” καταδρομέας.
Η άνοδός του προς την κορυφαία θέση του ΓΕΣ,αυτή του Αρχηγού έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Και μετά ήρθε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που έφερε στο ΥΕΘΑ τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Πάνο Μπεγλίτη. Ο πρώτος ξεχώρισε αμέσως τον Φράγκο από τους υπόλοιπους Αρχηγούς. Ταίριαξαν τα “χνώτα” τους και οι φιλοδοξίες τους. Αντιθέτως το στρατόπεδο Μπεγλίτη δεν ήθελε ούτε ν΄ακούει για το Φράγκο. Η αντιπάθεια οφειλόταν στην παλιά αντιπαράθεση που είχε ένας στενός συνεργάτης του Μπεγλίτη με το Φράγκο,αλλά γρήγορα την ενστερνίστηκε ο τότε ΑΝΥΕΘΑ.
Η πρώτη τους σοβαρή αντιπαράθεση προέκυψε για το θέμα του εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων Apache την οποία ο Α/ΓΕΣ επέμενε ότι έπρεπε να γίνει και το επιτελείο Μπεγλίτη δεν ήθελε.
Υπήρξαν κι άλλες αψιμαχίες αλλά όσο ΥΕΘΑ ήταν ο Βενιζέλος ο Φράγκος ήταν ασφαλής και οι πιθανότητές του για να ανέβει ένα ακόμη σκαλί και να γίνει Α/ΓΕΕΘΑ ήταν σοβαρές.
Συχνά πυκνά απασχολούσε τα ΜΜΕ,όχι με δική του πρωτοβουλία και η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν πολλά φάουλ εναντίον μελών της οικογένειάς τους.
Όταν ο Βενιζέλος έφυγε από το υπουργείο Άμυνας για να …πάει στο πόλεμο της Οικονομίας,όλοι έλεγαν ότι οι μέρες Φράγκου στο ΓΕΣ,ήταν …μετρημένες. Ωστόσο απέδειξε ότι οι καταδρομείς ξέρουν να επιβιώνουν. Ο Μπεγλίτης που γενικώς …μεταλλάχθηκε όταν κάθησε στη καρέκλα του ΥΕΘΑ άρχισε να αντιμετωπίζει πιο ήπια το Φράγκο και δεν είναι μυστικό ότι υπήρξαν και στιγμές που το κλίμα έδειχνε να αλλάζει υπέρ του Α/ΓΕΣ σε σχέση με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ι.Γιάγκο.
Η εισβολή των αποστράτων στο ΥΕΘΑ και…η έξοδος του Φράγκου στο περίβολο για να ηρεμήσει τα πνεύματα, πιστώθηκε στα θετικά του.
Όμως ήταν μάλλον δύσκολο να γυρίσει το παιχνίδι.
Η υπόθεση με τα σκουπίδια και οι αντιρρήσεις που εξέφρασε για τη χρησιμοποίηση στρατιωτών ως απεργοσπαστικού μηχανισμού,τον ξαναέφερε σε δυσχερή θέση αν και υπάρχει και η άλλη άποψη:ότι ο Φράγκος γνωρίζοντας ότι δεν έχει καμία τύχη για να γίνει Α/ΓΕΕΘΑ, έφτιαχνε το “επαναστατικό” του προφίλ,θέλοντας να φύγει “με ψηλά το κεφάλι”. Αυτό προέκυψε και απο τη στάση που κράτησε στο θέμα της νέας δομής δυνάμεων. Ο στρατηγός αρνήθηκε να βάλει νερό στο κρασί του,γνωρίζοντας ότι το σχοινί που τραβούσε θα σπάσει. Το πήγε μέχρι τέλους.
Και τώρα; Απ΄ ότι μαθαίνουμε δεν θα είναι έκπληξη η ενασχόλησή του με την πολιτική! Λέγεται ότι κόμμα μικρό αλλά ανερχόμενο θα επιθυμούσε να τον έχει στο ψηφοδέλτιό του. Θα ΄χει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπαμε μονομαχία Φράγκου-Μπεγλίτη στα έδρανα της Βουλής!