Ένοπλοι στα πλοία της Σομαλίας.Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΜΤΣ

Ένοπλοι φρουροί στα εμπορικά πλοία που πλέουν ανοιχτά της Σομαλίας και με τη …βούλα. Το νομοσχέδιο που επιτρέπει τη χρησιμοποίηση ένοπλων συνοδών στα εμπορικά πλοία που πλέουν ανοιχτά της Σομαλίας και έχουν να αντιμετωπίσουν το κίνδυνο των πειρατών.

Το νομοσχέδιο που καταθέτει ο Χ.Παπουτσής,προβλέπει ότι κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία που θέλει να χρησιμοποιήσει ένοπλους μπορεί να εκδώσει άδεια εξάμηνη προς 2000 ευρώ και 12μηνη προς 3500.

Τι προβλέπει για τη χρήση όπλων:

Οι ένοπλοι ιδιώτες φρουροί που παρέχουν υπηρεσίες επί του πλοίου σύμφωνα με τον νόμο, τελούν υπό την εξουσία του πλοιάρχου. Χρήση όπλων είναι δυνατή εντός των περιοχών υψηλού κινδύνου για την αντιμετώπιση κινδύνου που απειλεί άμεσα τους επιβαίνοντες του πλοίου, το πλοίο ή το φορτίο αυτού κατόπιν εντολής του πλοιάρχου και μόνο στο βαθμό και στην έκταση που απαιτείται για την αποτροπή του κινδύνου.

Τα όπλα και τα πυρομαχικά των ενόπλων ιδιωτών φρουρών φυλάσσονται εντός του πλοίου σε χώρο όπου έχουν πρόσβαση από κοινού ο πλοίαρχος ή ο αντικαταστάτης του και ο επικεφαλής των ενόπλων ιδιωτών φρουρών ή ο αντικαταστάτης του που αναφέρονται ονομαστικά στην άδεια.

Κατά τον διάπλου πλοίου από περιοχές υψηλού κινδύνου για πειρατική επίθεση, η χρήση των όπλων και των πυρομαχικών ενόπλων ιδιωτών φρουρών δύναται να απαγορευθεί αν, από διατιθέμενα στοιχεία για το επίπεδο ασφαλείας δοθεί εντολή από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ή από άλλη ελληνική στρατιωτική αρχή ή αλλοδαπή στρατιωτική αρχή που δρα στις περιοχές αυτές για την καταπολέμηση της πειρατείας ή αν ο πλοίαρχος δώσει προς τούτο εντολή.

Ποσοστό για Μετοχικό Ταμείο Στρατού και ΤΑΥΑΠ

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται να περιέρχεται ως πόρος σε ποσοστό 68% και 32% αντίστοιχα για το ΜΤΣ και ΤΑΥΑΠ:

• ποσοστό 5% επί των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών καθώς και επί των ποσών που προκύπτουν από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών.

•  το ποσό που προέρχεται από την εκποίηση των πάσης φύσεως πλεοναζόντων και μη αναγκαιούντων ή πεπαλαιωμένων κινητών πραγμάτων ιδίως υλικών, εφοδίων, μηχανημάτων, παντός είδους τροχοφόρων και πλωτών μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, που χαρακτηρίζονται πέραν οικονομικής εκμετάλλευσης (Π.Ο.Ε.). Τα ανωτέρω υλικά παραδίδονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς και ακολουθείται η ισχύουσα διαδικασία για την εκποίηση πολεμικού υλικού.