“Δεν θα γίνουν κρίσεις το Μάρτιο,αλλά μετά από τις εκλογές”.Αυτή η θέση εκφράστηκε σε σύσκεψη του ΓΕΕΘΑ και φέρεται ότι απηχεί την άποψη του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου.
Για να μην γίνου όμως κρίσεις μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου,θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ,γιατί διαφορετικά κάτι τέτοιο είναι παράνομο.
Όμως πέρα από την νομική πλευρά του θέματος. Είναι σωστό να εξαρτώνται οι κρίσεις στις ΕΔ από τις πολιτικές εξελίξεις; Ή για να είμαστε πιο ακριβείς -γιατί αυτό δυστυχώς συμβαίνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευσης τουλάχιστον- είναι δυνατόν να αποδέχεται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ότι οι κρίσεις των Ελλήνων αξιωματικών “συνδυάζονται” με τις εκλογές και τα εκλογικά αποτελέσματα;
Τι σημασία έχει πότε θα γίνουν οι εκλογές και ποια κυβέρνηση θα προκύψει; Η δικαιολογία που “σέρνεται” στους διαδρόμους του ΓΕΕΘΑ ,είναι ότι θα είναι καλύτερα να αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση για τις κρίσεις.Μα τις κρίσεις -θεωρητικά βέβαια δεν πετάμε στα σύννεφα- τις κάνει η στρατιωτική ηγεσία.Που σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα του κόσμου γίνονται με συνεννόηση -αν χρειαστεί- αλλά χωρίς καμία παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας.
Υποτίθεται ότι πρέπει να πάμε μπροστά.Το πόσο πολύ εμπλέκονται οι κομματικοί μηχανισμοί στις κρίσεις των ΕΔ είναι σ΄ όλους γνωστό.Μπορεί με τα χρόνια -και κατά περιόδους όχι πάντα- το φαινόμενο των παρεμβάσεων να μην έχει την δυναμική που είχε παλαιότερα,αλλά οπωσδήποτε υπάρχει και κάθε χρόνο “δηλητηριάζει” το κλίμα των κρίσεων στις ΕΔ. Το τι συνέβη επί Ευάγγελου Βενιζέλου ειδικά στην Πολεμική Αεροπορία -το οποίο ούτε ο Μπεγλίτης διόρθωσε- είναι πάρα πολύ πρόσφατο για να ξεχαστεί.
Ωστόσο η νέα ηγεσία που τοποθετήθηκε σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο,αποτελείται από αξιωματικούς που παρά τις κατηγορίες που δέχθηκαν ,έχουν ανοιχτό μυαλό.Δεν μπορεί συνεπώς να ακολουθήσουν “τυφλά” ένα λάθος δρόμο που πιθανόν να θέλουν να επιβάλουν τα κόμματα. Υπάρχει και το όχι.