Για “ιδιότυπη «βιομηχανία» παραγωγής προϊσταμένων”,στη ΠΑ κάνει λόγο σε ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, “γεγονός που πέραν των άλλων συνεπειών που έχει προκαλεί και σημαντική οικονομική επιβάρυνση στο ελληνικό κράτος και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την ίδια στιγμή που εναγωνίως αναζητά τις ισοδύναμες περικοπές δαπανών του προϋπολογισμού του χωρίς να μειωθούν περαιτέρω οι απολαβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων”.
Αναφέρει στην ερώτησή του:
“Ο Νόμος 3839/10 ορίζει αντικειμενικά κριτήρια επιλογής προϊσταμένων τα οποία μοριοδοτούνται αντίστοιχα και με βάση τα μόρια του κάθε υποψηφίου συντάσσεται πίνακας ανά κλάδο, ειδικότητα και νομό κατά φθίνουσα σειρά μορίων. Βάσει του συγκεκριμένου πίνακα επιλέγονται οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων που προβλέπονται ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα στους Οργανισμούς Πολιτικού Προσωπικού ΓΕΑ και ΕΜΥ. Όπως όμως καταγγέλλει η Ένωση Εργαζομένων Πολεμικής Αεροπορίας η διαδικασία αυτή δεν τηρήθηκε από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΓΕΑ. Συγκεκριμένα και όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι υποψήφιοι με μεγαλύτερο αριθμό μορίων δεν τοποθετούνται σύμφωνα με τα μόρια τους σε θέσεις τμημάτων, αλλά σε θέσεις αυτοτελών γραφείων, οργανικές μονάδες που σύμφωνα με το Νόμο 4024/11 δεν υφίστανται. Με την πρακτική αυτή και σε συνδυασμό με την κάλυψη των θέσεων προϊσταμένων αυτοτελών γραφείων τα οποία δεν υφίστανται ως οργανικές μονάδες, εξαντλείται ο πίνακας των υπαλλήλων που έχουν επιλεγεί δημιουργώντας «τεχνητά» κενές θέσεις προϊσταμένων τμημάτων, οι οποίες δεν θα προέκυπταν εάν εφαρμοζόταν η προτεραιότητα των μορίων. Οι τεχνητές αυτές ανάγκες καλύπτονται με μετακινήσεις, αναθέσεις καθηκόντων με Ημερήσιες Διαταγές από υπαλλήλους που δεν συμπεριλαμβάνονταν στον πίνακα μορίων ή που δεν έχουν καν υποβάλλει αίτηση στον κατάλληλο χρόνο. Επιπρόσθετα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι χωρίς λόγο μετακινούνται προϊστάμενοι που επιλέγονται από ένα τμήμα που υπηρετούν σε άλλο, πολλές φορές με διαφορετικό αντικείμενο δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα των υπαλλήλων.
Αν όλα αυτά που καταγγέλλει η Ένωση Εργαζομένων Πολεμικής Αεροπορίας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, έχει στηθεί μια ιδιότυπη «βιομηχανία» παραγωγής προϊσταμένων, γεγονός που πέραν των άλλων συνεπειών που έχει προκαλεί και σημαντική οικονομική επιβάρυνση στο ελληνικό κράτος και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την ίδια στιγμή που εναγωνίως αναζητά τις ισοδύναμες περικοπές δαπανών του προϋπολογισμού του χωρίς να μειωθούν περαιτέρω οι απολαβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάται ο Υπουργός,
1. Ευσταθούν οι καταγγελίες της Ένωσης Εργαζομένων Πολεμικής Αεροπορίας και αν ναι ποιος ευθύνεται για την μη εφαρμογή των νόμων;
2. Εξακολουθεί το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΓΕΑ να τοποθετεί υπαλλήλους σε αυτοτελή γραφεία που έχουν καταργηθεί ως οργανικές μονάδες εξαντλώντας έτσι τον πίνακα επιλογής προϊσταμένων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «τεχνητά» κενές θέσεις και κατά συνέπεια να αυξάνονται οι προϊστάμενοι και κατά συνέπεια το μισθολογικό κόστος”;