Μετά το πάγωμα της αύξησης της θητείας, ο ΥΕΘΑ, θυμήθηκε και το αναγκαίο κλείσιμο των στρατιωτικών μονάδων που δεν είναι απαραίτητες.
Αφορμή για να επισημάνει αυτή τη στροφή στην αντιμτώπιση του προβλήματος επανδρώσεως των μονάδων στάθηκε η απάντηση που έδωσε στο βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο,ο οποίος και είχε υποβάλει ερώτηση για την αναστολή λειτουργίας του στρατοπέδου Καλαμάτας.
“Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι εκεί που το πραγματικό συμφέρον της χώρας το επιβάλλει και όχι όπου το επιβάλλουν οι τοπικές ανάγκες και συμφέροντα”, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο Π.Μπεγλίτης όμως είπε κι άλλα δείχνοντας ότι κάποιους πόντους κέρδισαν όσοι από το επιτελείο του υποστηρίζουν ότι δεν είναι μονόδρομος η αύξηση της θητείας. Ένα απ΄αυτά έχει να κανει και με την εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων η οποία σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ θα γίνεται “σε προκεχωρημένες στρατιωτικές μονάδες, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει πραγματική επιχειρησιακή ανάγκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις”.
Το ετήσιο όφελος από το κλείσιμο και τη συγχώνευση κέντρων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, φθάνει τα 34 εκατ. ευρώ, αλλά, πρόσθεσε, δεν είναι το βασικό κριτήριο για τις αλλαγές που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. «Είναι να στείλουμε το μήνυμα ότι στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων πρυτανεύει το συμφέρον της χώρας, έναντι των τοπικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων», τόνισε.
Απαντώντας δε στις αιτιάσεις του κ. Λαμπρόπουλου, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε πως το τοπικό ή το ιστορικό κριτήριο για τη δημιουργία ή τη διατήρηση ενός στρατοπέδου είναι προφανώς ψευδές επιχείρημα, έως και κατάλοιπο της μετεμφυλιακής εποχής σε κάποιες περιπτώσεις, και ανέφερε χαρακτηριστικά την προσωπική του απόφαση να κλείσει το 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο και να παραχωρηθεί στους αυτοδιοικητικούς φορείς για τις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας.
Ειδικά για το στρατόπεδο της Καλαμάτας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε πως από το 2005 υπηρετούσαν εκεί 120 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που υποαπασχολούνταν, καθώς τα καθήκοντά τους ήταν αυξημένα μόνον κατά την περίοδο της κατάταξης των νεοσυλλέκτων.