Στα δύσβατα και πολλές φορές χιονισμένα βουνά του Αφγανιστάν, μία χούφτα αξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων,έχει αναλάβει μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή. Είναι οι «στρατιωτικοί σύμβουλοι»,οι εκπαιδευτές επί της ουσίας του «νεογέννητου» Αφγανικού στρατού,ο οποίος σύντομα θα αναλάβει το εξαιρετικά δύσκολο έργο,του ελέγχου της ταραγμένης αυτής χώρας. Έργο που δεν κατάφεραν να επιτελέσουν ούτε οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Το Onalert, εξασφάλισε μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες από την εκπαίδευση των Αφγανών στρατιωτικών, από τους Έλληνες αξιωματικούς.
Η συνεργασία Ελλήνων και Αφγανών είναι ανέφελη. Δεν είναι μόνο η ιστορία με το πέρασμα του Μ.Αλεξάνδρου από τη χώρα όταν κατευθυνόταν στην εκστρατεία για την Ινδία,που κάνει συμπαθείς τους Έλληνες στους ταλαιπωρημένους από τόσους πολέμους Αφγανούς. Η παρουσία της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν, στα περίχωρα της Καμπούλ είναι πιο πρόσφατη από την ιστορία του Αλέξανδρου και σίγουρα αποτελεσματική.
Οι Έλληνες στρατιώτες βοήθησαν όσο μπορούσαν σε έργα ανοικοδόμησης και υποδομών, για μεγάλα χρονικά διαστήματα εξυπηρετούσαν με κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο, επείγουσες ανάγκες εξέτασης και περίθαλψης πολιτών της Καμπούλ και γενικά δεν έδωσαν ποτέ την εντύπωση στρατιωτών που βρίσκονται σε μία ξένη χώρα για να «διατηρήσουν την ειρήνη διά του φόβου και της βίας».
Αυτά σ΄ ότι αφορά στους στρατιώτες Μηχανικού που βρίσκονται στη Καμπούλ. Οι 22 αξιωματικοί μας όμως που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των Αφγανών έχουν σαφώς πιο δύσκολη αποστολή. Κάτι που φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.
Η εκπαίδευση των στελεχών των Αφγανικών ΕΔ εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος των OMLTs (Operational Mentor Liaison Teams) της Συμμαχίας. Το πρόγραμμα αυτό, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής του ΝΑΤΟ, η οποία στοχεύει στη σταθερότητα και ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν.
Οι ομάδες των OMLTs αποτελούνται από 11 έως 28 στελέχη που ανήκουν σε μία ή περισσότερες χώρες. Το πλήθος των στελεχών κάθε ομάδας εξαρτάται από τον τύπο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης που καλύπτουν. Κάθε ομάδα διατίθεται σε συγκεκριμένη Αφγανική Μονάδα κατ΄ ελάχιστον για μια περίοδο έξι μηνών.
Η αποστολή των OMLTs είναι να παρέχουν εκπαίδευση και συμβουλές στον Αφγανικό Στρατό, ενώ παράλληλα λειτουργούν και ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των δυνάμεων της ISAF και των Αφγανικών ΕΔ. Στοχεύουν δε, στη δημιουργία αξιόπιστων, σύγχρονων και αυτοδύναμων ΕΔ στο Αφγανιστάν.
Στην παρούσα φάση έχουν δημιουργηθεί 143 ομάδες OMLTs, ενώ τους προσεχείς μήνες αναμένεται η δημιουργία 25 επιπλέον ομάδων. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 12 επιπλέον ομάδες, ούτως ώστε να υποστηρίζεται πλήρως η επιχειρησιακή εκπαίδευση των Αφγανικών ΕΔ, που ανέρχεται σε 134.000 στελέχη, με προοπτική να αυξηθούν σε 176.600 στελέχη, έως τον Οκτώβριο του 2011.
Η Ελλάδα συμμετέχει από τον Αύγουστο του 2010, με είκοσι δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, που υπηρετούν ως εκπαιδευτές στο Τάγμα Υποστήριξης της νεοσύστατης Μεραρχίας της Πρωτεύουσας του Αφγανικού Στρατού.
Λόγω της ρεαλιστικότητας της εκπαίδευσης, η οποία πολλές φορές πραγματοποιείται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, οι Έλληνες OMLTs έχουν αποσπάσει τα ευμενή σχόλια των στελεχών του Αφγανικού Στρατού, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι βετεράνοι πολεμιστές και κατέχουν ηγετικά καθήκοντα στις Αφγανικές ΕΔ.