66% των αξιωματικών και 91% των υπαξιωματικών λένε ναι στο σωματείο.

Η βόμβα του ΣΥΣΜΕΔ για την ίδρυση σωματείου ένστολων είναι βέβαιο ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση τη κυβέρνηση,η οποία όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση ,είχε δημιουργήσει προσδοκίες. Η προσπάθεια των στρατιωτικών για την ίδρυση σωματείου είχαν μπλοκαριστεί  το 2005 από τον ναύαρχο Παναγιώτη Χινοφώτη,που ήταν Α/ΓΕΕΘΑ. Τότε η «Ένωση Αξιωματικών» ,όπως θα λεγόταν το σωματείο,είχε πάρει πρωτόδικη απόφαση για τη λειτουργία του και το ΓΕΕΘΑ προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα και έφεση την οποία και κέρδισε. Έτσι με τη συνδρομή της δικαιοσύνης η προσπάθεια κάποιων ένστολων είχε τότε παρεμποδιστεί.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει αποδοχή από τη πλειοψηφία των στρατιωτικών για να δεχτούν τη δημιουργία ενός συνδικαλιστικού οργάνου που θα τους εκπροσωπεί. Μπορεί στα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας το κλίμα να είναι από ουδέτερο έως αρνητικό,όμως στη πλατιά μάζα των ένστολων το κλίμα είναι μάλλον διαφορετικό.
Αυτό προκύπτει από τη μοναδική στατιστική έρευνα που έχει γίνει από την δημοσκοπική εταιρία VPRC για λογαριασμό του περιοδικού Monthly Review, αναφορικά με τα προβλήματα των Ελλήνων στρατιωτικών, στην οποία συμμετείχαν 770 αξιωματικοί και 676 υπαξιωματικοί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 66% των αξιωματικών και το 91% των υπαξιωματικών τάχθηκε υπέρ του συνδικαλισμού, ως νομοτελειακή αναγκαιότητα.