401 ΓΣΝΑ: Απάντηση ΥΦΕΘΑ σε ερώτηση για την «υπερτιμολόγηση των τεστ ανίχνευσης του Covid-19»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, απάντησε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής κ. Σία Αναγνωστοπούλου, με αφορμή δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αναφορικά με την «υπερτιμολόγηση των τεστ για την ανίχνευση του covid στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ)».

Αρχικά, ο Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η ανάγκη διενέργειας ελέγχων φορέων του κορονοϊού COVID-19 έχει παραταθεί, με τον ν. 5102/2024 (Α’ 55), μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Οι συμβάσεις προμηθειών των διαγνωστικών τεστ ανίχνευσης στο 401 ΓΣΝΑ πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο και προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Συγκεκριμένα για την προμήθεια τεστ μοριακού ελέγχου έχουν αναρτηθεί με τους εξής ΑΔΑ:

Επίσης, για την προμήθεια των τεστ γρήγορης ανίχνευσης κορονοϊού έχουν αναρτηθεί με τους εξής ΑΔΑ:

Έπειτα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε πως «ειδικά ως προς το είδος των τεστ που προμηθεύτηκε το νοσοκομείο, διευκρινίζεται ότι τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού υψηλότερου κόστους διεξάγονται με την τεχνική του ανοσοφθορισμού, σχεδόν εφάμιλλη του μοριακού ελέγχου (PCR) ως προς την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων».

Τέλος, ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «με την τεχνική αυτή ανιχνεύθηκαν στο 401 ΓΣΝΑ θετικοί στον κορονοϊό ασθενείς, οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί αρνητικοί σε τεστ που είχε διενεργηθεί σε φαρμακείο ή σε εργαστήριο εκτός νοσοκομείου. Όλοι δε οι εξετασθέντες, καθώς και τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους, έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας».

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi