111 Πτέρυγα Μάχης: Τα σημεία αναφοράς της ΕΔΕ για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών [vid]

Με τη λήψη των καταθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους, φέρεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του υλικού για το πόρισμα, σχετικά με τις αστοχίες που οδήγησαν στις απανωτές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών που άνηκε στην 111 Πτέρυγα Μάχης, την ώρα που έκαιγε η φωτιά στη Νέα Αγχίαλο.

Η επίδοσή του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, θα αποτελέσει την έναρξη της διαδικασίας για την απόδοση ευθυνών σε όσους δε μερίμνησαν ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πολεμικό σκηνικό.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με τις μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν συγκεντρωθεί, αλλά και τις εικόνες που κατέγραψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος HERON που πέταξε πάνω από τις πυρόπληκτες περιοχές, συγκλίνουν στο γεγονός ότι εξερράγησαν βόμβες που ήταν πρόχειρα αποθηκευμένες στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις – και άρα εκτεθειμένες στο υψηλό θερμικό φορτίο λόγω καύσωνα και πυρκαγιάς – χωρίς όμως να έχουν παραβιαστεί τα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA έγινε λόγος για στοιχεία εντός του πορίσματος για την 111 Πτέρυγα Μάχης που αναφέρονται σε πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης. Συγκεκριμένα επρόκειτο για βόμβες των 1.000, 500 και 250 κιλών ήταν τοποθετημένες πρόχειρα στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς.

Επίσης, δεν ήταν έγκαιρη και δυναμική η παρέμβαση της Πυροσβεστικής, διότι σε αντίθετη περίπτωση ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα, αν και Πυροσβεστική κάνει λόγο για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου, η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας.

Το άλλο σημείο αναφοράς συνδέεται με την καταλυτική επίδραση των αναχωμάτων, που κατασκευάστηκαν με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ απέτρεψαν μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος από το να φτάσει στη Νέα Αγχίαλο.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:


Με πληροφορίες από: Newsit / MEGA | Φωτογραφία αρχείου