Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), σε συνεργασία με το Επιστημονικό Κολλέγιο Ελλάδος, το οποίο αποτελεί διακεκριμένο συνεργάτη της εταιρείας Cisco, στο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων Cisco Academy, προσφέρει τη δυνατότητα κατάρτισης μέσω της εκπαιδευτικής δράσης «Skills for All», στο μόνιμο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους σπουδαστές των παραγωγικών σχολών (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ).
Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην εκπαίδευση στους τομείς των δικτύων δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι θεωρούνται κρίσιμοι στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: Κατά την πρώτη φάση, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εξής σειρές μαθημάτων:
– Junior Cyber security Analyst: Απευθύνεται σε όσους επιδιώκουν να αποκτήσουν δεξιότητες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας, καθώς και σε εκείνους που επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους. Το πρόγραμμα αποτελείται από 6 μαθήματα και έχει συνολική διάρκεια 120 ώρες.
– Network Technician: Στοχεύει σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν δεξιότητες στα δίκτυα δεδομένων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη γνώση, καθώς και σε εκείνους που θέλουν να εμβαθύνουν στον συγκεκριμένο τομέα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 μαθήματα και διαρκεί 70 ώρες.
Τα πιστοποιητικά
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με τη μέθοδο της ασύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, δεν υφίσταται κόστος για τη συμμετοχή, ενώ οι συμμετέχοντες δύναται να παρακολουθήσουν ένα ή περισσότερα μαθήματα. Για την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε μαθήματος πραγματοποιείται διαδικτυακή εξέταση.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε σειράς μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα λάβουν ψηφιακό πιστοποιητικό (Digital Badge), καθώς και «Network Technician Career Path» ή «Junior Cybersecurity Analyst Career Path», εφόσον ολοκληρωθεί το σύνολο του κύκλου μαθημάτων κάθε προγράμματος, αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, οι επιτυχόντες της πρώτης θα επιλεγούν, κατόπιν κλήρωσης, για περαιτέρω δωρεάν εκπαίδευση, 30 εκπαιδευόμενοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Cyber Ops Associate, διάρκειας 72 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί μέσω σύγχρονης εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας, καθώς επίσης 3 εκπαιδευόμενοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα CCNA, με διάρκεια 210 ώρες, επίσης μέσω σύγχρονης εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας.
Ο ΥΦΕΘΑ Ιωάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε:
«Η σύναψη της συνεργασίας με το Επιστημονικό Κολλέγιο Ελλάδος εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μας, παρέχοντας σημαντικές διευκολύνσεις στα στελέχη που επιθυμούν να αναβαθμίσουν το γνωστικό τους υπόβαθρο και να διευρύνουν τη στρατηγική τους αντίληψη. Με την πρωτοβουλία αυτή δίνουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων να αποκτήσουν δεξιότητες στους εξαιρετικά κρίσιμους τομείς των δικτύων δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας.
Οι σύγχρονοι Αξιωματικοί είναι παράλληλα και επιστήμονες. Τους προτρέπω να συνεχίσουν να επιμορφώνονται, και τους διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα είναι δίπλα σε κάθε τους προσπάθεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Επιστημονικό Κολλέγιο Ελλάδος για την έναρξη της συνεργασίας μας».
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi