Την ανάγκη αποφυγής ενεργειών από την Τουρκία που θα μπορούσαν να ανεβάσουν την ένταση, καθώς και τη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος, είναι το «μήνυμα» που στέλνει το Υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος του εκπροσώπου του, ο οποίος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου.
Επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών, αποσαφήνισε πως πρέπει να υπάρχει μια αποκλιμάκωση που να επιτρέψει μια εποικοδομητική συνάντηση. «Εφόσον υπάρξει μια σαφής και συνεχής αποκλιμάκωση, τουλάχιστον βελτίωση του κλίματος, που να επιτρέψει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος» αποκρυστάλλωσε το μήνυμα της Ελλάδας.
Η επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία και η ατζέντα
Ερωτηθείς για την ατζέντα, παρατήρησε πως θα είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ των δύο χωρών στην Άγκυρα, τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια, και αναμένεται και οι δύο πλευρές να θέσουν τα ζητήματα διμερών σχέσεων και περιφερειακής συνεργασίας.
Υπογράμμισε εκ νέου πως η μοναδική διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, η οποία θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο πρέσβη, ο κ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε πως ήταν προγραμματισμένη και πως βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η προετοιμασία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία, στις 14 Απριλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, έκανε γνωστό πως έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για διάφορα ζητήματα, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρεται στην ανάγκη αποφυγής ενεργειών από την Τουρκία οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν την ένταση.
Η Κοινή Δήλωση των «27»
Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη Δήλωση των 27 κρατών-μελών μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επισημαίνοντας πως αντικατοπτρίζει τα βασικά σημεία της έκθεσης Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κινείται γενικότερα στη θετική κατεύθυνση.
Εστιάζοντας στην έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία, υπογράμμισε πως αναφέρεται σε μια διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, μεταξύ της θετικής ατζέντας και της προοπτικής λήψης μέτρων, «εφόσον η Τουρκία παραπέσει σε παραβατική συμπεριφορά».
Προσέθεσε πως η έκθεση κρατάει αρκετές ισορροπίες και τονίζει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ένα ζήτημα διμερές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά ευρωπαϊκό. Παράλληλα, επισήμανε πως υπήρχαν και μερικές ελλείψεις στην έκθεση.
Απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε πως θα μεταβούν στο πλαίσιο ευρύτερων περιοδειών τους στην περιοχή και συγκράτησε από τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την παράγραφο πως η ΕΕ είναι έτοιμη «να εγκαινιάσει διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα».
Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως η Ελλάδα αναμένει αυτό να τεθεί από τους Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς και οι θέσεις της ΕΕ όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως αποτυπώνονται στην πιο πρόσφατη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επαναλειτουργία ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη
Κληθείς να απαντήσει για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, ο κ. Παπαϊωάννου έκανε γνωστό πως θα επαναλειτουργήσει τις επόμενες ημέρες -πριν από την επίσκεψη- η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη, με σκοπό να προετοιμάσει την επίσκεψη, αλλά και να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τη Λιβύη.
Σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2019 έχει αναφέρει πως είναι ανυπόστατο και άκυρο και πως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για καμία άλλη τρίτη χώρα. Επισήμανε πως δεν το έχει επικυρώσει ούτε καν η λιβυκή Βουλή.
Εν συνεχεία, ειδική μνεία έκανε ο κ. Παπαϊωάννου στην πρόσφατη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η πρώτη με φυσική παρουσία από τον Φεβρουάριο του 2020, σημειώνοντας πως όσον αφορά τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας προς τη μεταβατική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χώρα υπάρχει άμεση ανάγκη για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από την περιοχή, ενώ σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν επανέλαβε την ανάγκη για σταθεροποίηση της χώρας αναδεικνύοντας τη μεταναστευτική διάσταση.
Σχετικά με την Ατζέντα 2030 του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε το ζήτημα των αξιών, όπως το Διεθνές Δίκαιο, τη Δημοκρατία, την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επισήμανε πως ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες προς αυτές τις αξίες υπονομεύουν τη Συμμαχία, τη συνοχή της και την αλληλεγγύη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου InTime News