ΥΠΕΘΑ: Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση της «ασπίδας» Έβρου και Αιγαίου

Στρατηγική επιλογή του υπουργείου Εθνικής αποτελεί η ενίσχυση της «ασπίδας» του Έβρου και των Νησιών. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του υπο υλοποίηση σχεδίου αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και σε καμμία περίπτωση όπως τόνιζαν πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου δεν συνδέεται με την αναβάθμιση του επιπέδου της έντασης που συστηματικά καλλιεργεί η Τουρκία. 

Σε αυτό το πεδίο οι ίδιες πηγές ανέφεραν διαστάσεις του σχεδίου αναδιοργάνωσης που ήδη υλοποιούνται. Σε πρώτο βαθμό η αλλαγή στον τρόπο κατάταξης με την κατάργηση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων και την καθιέρωση των Σημείων Υποδοχής Οπλιτών.

Ταυτόχρονα το τέλος εποχής για την ΑΣΔΕΝ. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη «τρέχει» προβλέπει την αναβάθμιση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων σε «Διοίκηση» ή «Στρατηγείο Αρχιπελάγους».  Όπως είχε γράψει το Onalert, η διάρθωση του μείζονος  σχηματισμού θα περιλαμβάνει διακλαδικό επιτελείο και διοικητή από τον Στρατό Ξηράς.

Έτσι σε επίπεδο ιεραρχίας η νέα πυραμίδα που θα διαμορφωθεί θέτει υπό το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, την 1η Στρατιά, την αναβαθμισμένη ΑΣΔΕΝ ή «Στρατηγείο Αρχιπελάγους» και σε απευθείας σύνδεση με έναν τοπικό διοικητή, ανα νησί, που κατά κανόνα θα προέρχεται από το Στρατό Ξηράς. Υπό τις εντολές του τοπικού διοικητή θα τελούν οι μονάδες και τα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στο σκέλος της υποστήριξης.

Την μπαγκέτα του επιχειρησιακού ελέγχου διατηρεί το ΓΕΕΘΑ ενώ η 1η Στρατιά αποκτά τα χαρακτηριστικά των αντίστοιχων σχηματισμών των αλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή του Αρχηγείου Στόλου και Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Επιπλέον πρόσφατα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, προχώρησαν μετά από πολύμηνες, συστηματικές διεργασίες, στην ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, δηλαδή το ελληνικό Special Forces Joint Command.

Η θεμελίωση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, όπως είχε τονίσει πρόσφατα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκτιμάται ότι οδηγήσει στην επιτυχία μιας ολιστικής προσέγγισης, και στην ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού και των Μονάδων. Επιπρόσθετα θα συμβάλλει στην εναρμόνιση με τα σύγχρονα συμμαχικά πρότυπα και την ανάπτυξη δυνατοτήτων προς αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας, ασύμμετρων – υβριδικών απειλών.

Επιπλέον η λειτουργία του Special Forces Joint Command θα συμβάλλει στην επιτυχή εκτέλεση όλων των επιχειρησιακών έργων που απορρέουν από την αποστολή των Ειδικών Δυνάμεων. Το Special Forces Joint Command, θα ακολουθηθεί από το νέο ρόλο που θα παίξει η ΑΣΔΕΝ στο Αρχιπέλαγος και την πλήρη αναδιοργάνωση των πεζοναυτών.

Παράλληλα όπως προανήγγειλε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά προσωπικού στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο. Ήδη, εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Έβρο.