Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Στην περίπτωση που η Κυβέρνηση της Τουρκίας δεν ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, οι εγκαταστάσεις της Σχολής θα μπορούσαν, εναλλακτικά, να χρησιμοποιηθούν ως βιβλιοθήκη για έρευνα, συνέδρια και μελέτες, δήλωσε στη Hurriyet Daily News, ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος Λαμπριανίδης.
«Από τη στιγμή που η σεβαστή Κυβέρνησή μας δεν έχει αποφασίσει να ανοίξει εκ νέου επίσημα τη Σχολή μας, ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, αποφασίσαμε να το πράξουμε με άλλο τρόπο… Η Σχολή θα ανοίξει ως μοναστική αδελφότητα, ως τόπος συνάντησης, ως χώρος έρευνας στη βιβλιοθήκη της Σχολής, ως χώρος συνεδρίων, φιλοξενίας και μελέτης….Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή γλώσσας» δήλωσε ο Μητροπολίτης στην αγλόγλωσση εφημερίδα.
Η δήλωση έγινε παραμονή του Πάσχα στο νησί της Χαλκης, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Η Εκκλησία Αγίας Τριάδος, τμήμα του συγκροτήματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης,λειτουργησε την Ανασταση παρουσία προξενων από διαφορες χώρες.
«Αυτή η ιδέα γεννήθηκε πέρυσι, όταν κάποιοι πρόξενοι Ορθοδόξων χωρών ήρθαν στην Χάλκη και έκαναν το ίδιο πράγμα, με μικρότερο αριθμό συμμετοχής, φυσικά. Η επιτυχία του περασμένου έτους οδήγησε στην ιδέα της επέκτασης της φετινής διοργάνωσης, καλώντας περισσότερους «, δήλωσε ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος Λαμπριανίδης.
Η Χάλκη είναι κλειστή 42 χρόνια. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ιερατική σχολή θα μπορούσε να ανοίξει, αλλά δεν έχουν κάνει τολμηρά βήματα για το θέμα ακόμα, σημειώνει η εφημερίδα.
Η έναρξη λειτουργίας της Σχολής έχει μετατραπεί σε διεθνές ζήτημα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα να καλεί την Τουρκία να ξανανοίξει τη Σχολή .Βεβαίως να σημειώσουμε εμείς ότι το θέμα δεν έχει <<μετατραπεί>> σε διεθνές αλλά είναι διεθνές θέμα υπό την έννοια της καταπάτησης από την Τουρκία των στοιχειωδών ανθρωπίνων ελευθεριών θρησκευτικής έκφρασης μερίδας πολιτών της. Και μάλιστα με την απαγόρευση λειτουργίας ενός θρησκευτικού Ιδρύματος της Ορθοδοξίας που σχετίζεται με την λατρεία σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Επίσης η εφημερίδα επισημαίνει ότι σχέδιο ψηφίσματος που καλεί την Τουρκία να διευκολύνει την επανάληψη χωρίς καμία προϋπόθεση ή περαιτέρω καθυστέρηση έχει υποβληθεί στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Άγκυρα στις 25 Φεβρουαρίου κατά την οποία η Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν συναντήθηκαν με διάφορους πνευματικούς ηγέτες.