Ψυχρολουσία για την Ελλάδα που πληρώνει καθυστερήσεις και αβλεψίες της αποτελεί η θέση της Αιγύπτου για “τριμερή διαπραγμάτευση Ελλάδας, Αιγύπτου ,Τουρκίας”, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Την άποψη αυτή φέρεται να έχει εκφράσει ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ κατά την πρόσφατη επίσκεψή στην Αθήνα και την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με το Βήμα “η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2013 το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου και συγκεκριμένα η Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (EGAS) αποφάσισε να προχωρήσει στην προκήρυξη νέου γύρου εκμετάλλευσης συνολικά επτά οικοπέδων στη Μεσόγειο και στο Δέλτα του Νείλου. Από τα επτά οικόπεδα, τουλάχιστον δύο εξ’ αυτών βρίσκονται σε περιοχή στην οποία ουσιαστικά «κουμπώνουν», όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, με οικόπεδα που αυθαιρέτως έχει προκηρύξει παλαιότερα η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, «σβήνοντας» ουσιαστικά από τον χάρτη το Καστελόριζο και αγνοώντας προφανώς πλήρως τις απόψεις της Αθήνας. Μήπως αυτό σημαίνει ότι υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις;”
Η κυβέρνηση που εξακολουθεί να παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής τις εξελίξεις στην περιοχή πίστεψε ότι αρκούσε μια βιαστική επίσκεψη του Βενιζέλου στην Αίγυπτο για να “δέσει” το Κάϊρο. Και τώρα πληρώνουμε το κόστος των λάθος προτεραιοτήτων που φαίνεται ότι υπάρχουν στην κυβέρνηση. Προτεραιότητες στις οποίες φαίνεται ότι δεν χωρά η ΑΟΖ!
Όπως σημειώνει το Βήμα στο ρεπορτάζ του “το ερώτημα που τίθεται από διάφορες πλευρές είναι πως ακριβώς σχεδιάζει να κινηθεί από εδώ και πέρα η Αθήνα. Κυπριακές πηγές εξέφραζαν επίσης την απορία τους για το γεγονός ότι έχουν καθυστερήσει οι συνομιλίες στις οποίες κατ’ αρχήν είχαν συμφωνήσει Ελλάδα και Κύπρος για τις θαλάσσιες ζώνες (σσ. αναμενόταν και έλευση του πρέσβη κ. Τ. Τζιωνή, ο οποίος θεωρείται ο άνθρωπος που έχει τη σχετική τεχνογνωσία στην Κύπρο, στην Αθήνα)”.