«Βαρομετρικό χαμηλό» προκαλεί η τουρκική επιθετικότητα λίγο πριν τις διερευνητικές επαφές

Του Κώστα Αλατζά

«Βαρομετρικό χαμηλό»  στις προσπάθειες για ελληνοτουρκική προσέγγιση προκαλούν οι εμπρηστικές δηλώσεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών από τη τουρκική ηγεσία αλλά και οι συχνές υπερπτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε νησιά του νοτιανατολικού Αιγαίου, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του 64ου γύρου των διερευνητικών επαφών την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό , την ερχόμενη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, αναμένεται να διεξαχθεί στην Αθήνα ο 64ος γύρος των ελληνοτουρκικών συνομιλιών που γίνονται στο πλαίσιο των διερευνητικών  επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη με τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής της τουρκικής αποστολής για τις διερευνητικές επαφές. Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

Προβληματισμός στη  Αθήνα για τη τουρκική επιθετικότητα

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών για το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο καθώς και το χθεσινό επεισόδιο του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, προκαλούν προβληματισμό στην Αθήνα για το μέλλον της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. «Πώς γίνεται να συζητάμε την ώρα που η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί την κυριαρχίας ελληνικών κατοικημένων νησιών», διερωτάται πηγή του υπουργείου ενόψει του νέου γύρου του ελληνοτουρκικού διαλόγου στην Αθήνα.

Πέραν των δηλώσεων Ερντογάν, ο οποίος μετά το ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πήρε τη σκυτάλη από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται  και οι προκλήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Χθες τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε υπέρπτηση στην Κίναρο. Πέταξε σε ύψος 19.000 ποδών πάνω από το ελληνικό νησί. Κατά τη χθεσινή ημέρα δύο τουρκικά drones προχώρησαν σε 22 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου.

Οι εκτιμήσεις αναλυτών για τη τακτική της Τουρκίας

Όπως εκτιμούν αναλυτές διεθνών σχέσεων, το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα,  ως παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας. Επιμένει στο ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, επικαλούμενη παραβίαση των Συνθηκών  της Λωζάννης και των Παρισίων. Μάλιστα τα αίολα επιχειρήματα της τα έχει αποτυπώσει με τον πιο επίσημο τρόπο με επιστολή της  τον περασμένο Οκτώβριο στον ΟΗΕ, ως απάντηση στις ελληνικές θέσεις.

Την ίδια τακτική ακολουθεί με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ισχυριζόμενη ότι οι ελληνικές αρχές πραγματοποιούν παράνομες επαναπροωθήσεις. Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει να επιρρίψει τις ευθύνες για την ένταση στην περιοχή στη ελληνική πλευρά, σημειώνουν οι αναλυτές.