Η Τουρκία επιμένει προκλητικά και όχι μόνο συνεχίζει – σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας- τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με τον «Πορθητή»αλλά παρά τις αντιδράσεις και την απειλή κυρώσεων ετοιμάζεται να στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή.
Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο ζήτησε κυρώσεις και καταδίκη της Άγκυρας.
Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τουσκ μίλησαν το μεσημέρι της Τρίτης (18.06.2019), με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντηθούν στις 20 και 21 του μήνα στις Βρυξέλλες, στη σκιά της προκλητικής στάσης που δείχνει η Τουρκία, να καταδικάσουν απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Απειλή βέτο
Με τον «Πορθητή» να κάνει γεωτρήσεις, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Άγκυρα, στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος ετοιμάζεται να «παίξει» ακόμη και το χαρτί του βέτο.
Ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε πως η Κύπρος -κατά το συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο-, προειδοποίησε πως δεν θα διαστάσει να θέσει βέτο, να «μπλοκάρει» τη λήψη αποφάσεων αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.
Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Το πιθανότερο είναι να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο συμπερασμάτων, οι «28» αναμένεται να προειδοποιήσουν την Άγκυρα ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο», προσθέτοντας ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».
Με πληροφορίες από: Newsit.gr