Η δίκη των πραξικοπηματιών Εβρέν και Σαχίνκαγια

   Η δίκη των στρατηγών που είχαν προβεί στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 συνεχίστηκε σήμερα στην Άγκυρα, αν και μια ανακοίνωση των θεραπόντων ιατρών ανέφερε ότι οι δύο κατηγορούμενοι, που είναι απόντες από την έναρξη της ιστορικής διαδικασίας, δεν θα μπορέσουν να παραστούν στο δικαστήριο λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.
   Ο στρατηγός εν αποστρατεία Κενάν Εβρέν, 94 ετών σήμερα, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας και πρώην πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας, και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Τουρκίας την εποχή εκείνη, ο Ταχσίν Σαχίνκαγια, 86 ετών σήμερα, δικάζονται από την 4η Απριλίου στο κακουργιοδικείο και η υπόθεση χαρακτηρίζεται μοναδική στην Τουρκία, όπου ουδείς πραξικοπηματίας είχε δικαστεί ποτέ.
   Στην πέμπτη ακροαματική διαδικασία της δίκης των δύο απόστρατων χουντικών, αναγνώστηκε μια ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής της Κωνσταντινούπολης η οποία τεκμηριώνει ότι «οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να παραστούν λόγω της σωματικής τους κατάστασης και της ηλικίας τους».
   Η πολιτική αγωγή όμως παρ’ όλ’ αυτά ζητούν από τους δικαστές να απορρίψουν αυτή την ανακοίνωση και να φροντίσουν οι δυο κατηγορούμενοι απόστρατοι στρατηγοί να εξετασθούν από μια ανεξάρτητη επιτροπή.
   Ο Εβρέν νοσηλεύεται σε στρατιωτική κλινική της Άγκυρας αφού είχε χτυπήσει όταν έπεσε πριν από την έναρξη της δίκης, ενώ ο Σαχίνκαγια βρίσκεται σε ένα στρατιωτικό ίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας επιπλοκών λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του.
   Στις προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίας, οι δικαστές είχαν ακούσει και αποδεχτεί αιτήματα των θυμάτων του πραξικοπήματος μέσω της πολιτικής αγωγής.
   Περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά στο δικαστικό μέγαρο της τουρκικής πρωτεύουσας, καλώντας τις δικαστικές αρχές να τιμωρήσουν τους κατηγορούμενους κι απαιτώντας η δίκη τους να μην μείνει στο «συμβολικό» επίπεδο.
   Ο στρατός έχει προβεί σε τρία πραξικοπήματα από το 1960 κι έχει εκδιώξει μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαν ισλαμιστές από την εξουσία το 1997.
   Ο στρατός είχε κατά τον επίσημο απολογισμό προβεί σε πενήντα εκτελέσεις, ενώ 600.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, εκατοντάδες είχαν υποκύψει στα βασανιστήρια και άλλοι «εξαφανίστηκαν» μετά το πραξικόπημα.
   Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στην σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στο στρατό και το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που αποπειράται να μειώσει την επιρροή των ένοπλων δυνάμεων στην πολιτική. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακρίνουν τον Ντεμιρέλ για τα πραξικοπήματα
Τουρκία:οι συλλήψεις απόστρατων συνεχίζονται