Τουρκία: Το «Abdulhamid Han» θα ξεκινήσει νέες γεωτρήσεις στην Μεσόγειο

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντή της κρατικής εταιρείας πετρελαίου στην Τουρκία, Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, το πλοίο «Abdulhamid Han» θα ξεκινήσει νέες γεωτρήσεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Δεν διευκρινίστηκε σε ποιο σημείο της Μεσογείου θα πραγματοποιήσει τις έρευνές του το τουρκικό γεωτρύπανο, ωστόσο αυτή η ανακοίνωση έχει στόχο να κλιμακώσει τις προκλήσεις προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η Τουρκία φαίνεται πως έχει αλλάξει μέθοδο ερευνών. Συγκεκριμένα, το «Abdulhamid Han» δεν θα αναζητήσει να βρει πετρέλαιο, αλλά τα στρώματα αλατιού στον πυθμένα της Μεσογείου, καθώς ανάμεσα σε αυτά τα στρώματα μερικές φορές μπορεί να υπάρχει φυσικό αέριο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της Άγκυρας.

Την ίδια μέθοδο χρησιμοποιούν και στις έρευνές τους στην Μαύρη Θάλασσα.

«Συνεχίζουμε με εξερεύνηση σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας. Θα κάνουμε ότι ακριβώς λέει το σχέδιο της χώρας», διαμήνυσε ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής TPAO.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γεωτρύπανο που βγάζει η Τουρκία, απάντησε: «Η ελληνική αντίδραση θα είναι πάντοτε σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με την σταθερή και αταλάντευτη θέση μας ότι η χώρα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».