Η υπέρπτηση και οι παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου που πραγματοποίησαν τα αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας την περασμένη Τρίτη, απασχόλησαν για ακόμα μια φορά το ΓΕΕΘΑ, όχι μόνο λόγω της «γνωστής» πρακτικής από την Τουρκία, αλλά επίσης λόγω των αριθμών και των «μηνυμάτων» που στέλνουν.
Εκτός από τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου, σημειώνονται επίσης παραβάσεις του FIR Αθηνών, εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς επίσης και υπερπτήσεις, ωστόσο οι αριθμοί «μιλούν» και δείχνουν ότι το 2019 θα «σπάσει» το φράγμα των 4.000 παραβιάσεων.
Αυτό έγινε γνωστό από τις ελληνικές αρχές, ενώ δεν «ξέφυγε» και από τα ραντάρ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, με την «Ahval» να αφιερώνει δημοσίευμα, για την αυξανόμενη ένταση στους αιθέρες του Αιγαίου, όπου και αναφέρει τα στοιχεία και τις πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Τι «δείχνουν» οι αριθμοί
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους πίνακες του ΓΕΕΘΑ, σημειώθηκαν 3.520 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη είτε αυτά είναι μαχητικά είτε κατασκοπευτικά, τα περίφημα CN-235, ενώ μέχρι και την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, έχουν σημειωθεί 434 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με τις συνολικές να υπολογίζονται στις 3.954 παραβιάσεις.
Αν ληφθεί υπόψη ότι ο συνολικός αριθμός τουρκικών παραβιάσεων ήταν 3,705 το 2018 και 3,317 το 2017, τότε φαίνεται πως όχι μόνο πρόκειται για μια σταδιακή αύξηση, αλλά επίσης ότι θα «σπάσει» το φράγμα των 4.000 παραβιάσεων, ένας αριθμός που πραγματικά προκαλεί ανησυχία.
Η Τουρκία αυτή την στιγμή έχει πολλά «ανοικτά μέτωπα» τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στην βόρεια Συρία απέναντι στους Κούρδους μαχητές και το PKK στο εσωτερικό της, ενώ παράλληλα ο Ερντογάν απειλεί συνεχώς την Ευρώπη και την εκβιάζει, «εργαλειοποιώντας» τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και την Δύση.
Οι εντάσεις δεν δείχνουν πως θα «αποκλιμακωθούν» σύντομα και αυτό είναι πολύ πιθανό να σημαίνει περισσότερα scramble για τα «μπλε γεράκια» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.