Οι διεκδικήσεις που εγείρει η Τουρκία είναι λίγο-πολύ γνωστές. Αυτή τη φορά όμως ένα ανώτερο κρατικό στέλεχος ανέλαβε και τις συγκέντρωσε σε ένα κείμενο-μανιφέστο, το οποίο μάλιστα ανήρτησε στην επίσημη σελίδα του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών!
Υφαλοκρηπίδα, φυσικοί πόροι, γραμμή Ακάρ για αποστρατιωτικοποίηση νησιών, ονομαστική αναφορά σε Ίμια, «όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα» που έλεγε και το παλιό σλόγκαν.
Συγκεκριμένα, ο Τσαγατάι Ερτζιγιές, Διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ανήρτησε το βράδυ της Πέμπτης στο Twitter ανακοίνωση με τις πέντε αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο.
«Η θεμελιώδης πηγή έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση.
Στο κείμενο, με τίτλο «σημείωμα σχετικά με τις διαφορές του Αιγαίου» οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:
1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
2. Αποστρατικοποίηση των νησιών – στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων Ακάρ
«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».
3. Εναέριος χώρος
«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.
4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων
«Η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ίμια» σε αυτά τα έγγραφα».
5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες
«Κατάχρηση της υπηρεσίας FIR, σαν να προσδίδει κυριαρχία».
Η ανάρτηση του Τσαγατάι Ερτζιγιές:
Doğu Ege Adalarının Silahsızlandırılmış Statüsü dahil Ege sorunları hakkında Bakanlığımız WEB sayfasında yer alan bilgi notları.
🇬🇧 Background Note on Aegean Disputeshttps://t.co/RXL2XiDHg8
— Çağatay Erciyes 🇹🇷 (@CErciyes) January 23, 2020
Πηγή: skai.gr