Η Άγκυρα δημιουργεί νέες κρίσεις κάθε εβδομάδα με τους γείτονές της, κάτι που αποτελεί μέρος της στρατιωτικής ατζέντας της αλλά παράλληλα αποσπά την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, κατηγόρησε την Τουρκία ότι δημιουργεί ακόμη μία κρίση στη λεκάνη της Μεσογείου. Και όχι άδικα. Η νέα NAVTEX του Oruc Reis πρόκειται για μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη κίνηση, σε μία σειρά προκλήσεων, από την Άγκυρα, η οποία ολοένα και πιο επιθετικά προσπαθεί να εκφοβίσει την Ελλάδα και τις χώρες της Μεσογείου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανεωμένη τουρκική δραστηριότητα έρευνας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας. Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.» αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, τη Λιβύη, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αρμενία, τη Συρία και το Ιράκ την ώρα που δίνει διαβατήρια σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι «λυπηρή» την ώρα που Βερολίνο και Παρίσι καταδικάζουν την ενέργεια.
Αλλά ούτε με τους «φίλους» του τα πάει καλά. Η Τουρκία αγνόησε τη Μόσχα και ενεπλάκη, με την στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, σε θέματα που αφορούν την πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας ήταν ήδη τεταμένες πριν ξεσπάσει η νέα αναζωπύρωση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου, παρά την αντίληψη που επικρατεί στη Δύση ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τους συμμάχους της ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για να συνεταιριστεί με τη Μόσχα. Στη Λιβύη και τη Συρία βρισκόταν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο Ερντογάν πραγματικά δοκιμάζει την υπομονή του Πούτιν.
Ο Ερντογάν θέλει η αντιπαράθεση με τη Δύση και τη Ρωσία να εκληφθεί ως ένδειξη θάρρους. Στην ουσία ωστόσο ο πολυμέτωπος πόλεμος που έχει ανοίξει προκύπτει από την υπερεκτίμηση του εαυτού του και την έλλειψη στρατηγικής. Οι φαντασιώσεις περί μεγάλου έθνους και ο απροσδόκητος ορυκτός πλούτος είναι για να καθησυχάσουν τον λαό. Οι προκλήσεις και oι μόνιμες απειλές έχουν όμως ως στόχο να αποσπάσουν την προσοχή και να ενώσουν μια διχασμένη κοινωνία. Έχουν ως σκοπό να δικαιολογήσουν την αυταρχική ηγεσία του Ερντογάν. Πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου η εξάρτηση της Τουρκίας και πάλι από την εξωτερική βοήθεια. Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι τότε. Ο Ερντογάν πρέπει να ακούσει τώρα ξεκάθαρα λόγια.
Με πληροφορίες από: Jerusalem Post / DW