Θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσουν οι πρώτες σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, ανοιχτά της Κρήτης, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα (07.11.2022) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτές οι δηλώσεις φαίνεται πως αιφνιδίασαν τα ΜΜΕ στην Τουρκία. Τα δυο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα οποία όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ξεκινούν τις επόμενες ημέρες σεισμικές έρευνες για την διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καλύπτουν θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ). Και μετά από τα όσα ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επικρατεί ένα μούδιασμα στην Τουρκία και αυτό αποτυπώνεται και στα ΜΜΕ. «Η Τουρκία θα στείλει τα γεωτρύπανά της, αν η Ελλάδα συμφωνήσει με την Λιβύη» ανέφερε το CNN Turk, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει ‘η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας’. Εκείνο το θέμα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας» αναφέρει δημοσίευμα της Milliyet. «Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσει την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε ‘ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες’» σημειώνεται επίσης στο δημοσίευμα.
«Ο Tayfun μπορεί να πλήξει όλη την Ελλάδα»
Ένα ακόμα θέμα που πρωταγωνιστεί στον τουρκικό Τύπο είναι πύραυλοι Tayfun, με τους αναλυτές να εστιάζουν στις δυνατότητές τους. «O πύραυλος Tayfun ουσιαστικά είναι ένα έξυπνο πυραυλικό σύστημα με ιδιαίτερες λεπτομέρειες και ευαίσθητα συστήματα με βεληνεκές τα 600 χιλιόμετρα και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η εμβέλεια θα φτάσει τα 1000 1000 χιλιόμετρα. Σήμερα είναι στα 600 χιλιόμετρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνταγματάρχης ε.α. Εράι Γκιουτσολουέρ.
«Να σας εξηγήσω το εξής. Η Σμύρνη με την Πελοπόννησο απέχει 156 χιλιόμετρα. Βάλτε τα 600 χιλιόμετρα..είναι σχεδόν τριπλάσια δηλαδή φτάνει ως εδώ. Καταλάβατε; Δηλαδή ήδη εμείς με δικά μας αμυντικά συστήματα έχουμε βάλει όλη την Ελλάδα εντός της περιοχής κάλυψης μας εντός του βεληνεκούς μας» πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, είπε πως σε περίπτωση πολέμου, η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της. «Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν».
Με πληροφορίες από: Newsit / SKAI | Φωτογραφία αρχείου Reuters