Τουρκία: ΜΜΕ επιχειρούν να «χρεώσουν» στον Μητσοτάκη την ένταση – «Krizotaki» τον αποκαλεί η Yeni Safak

Πέρασαν ήδη 35 ημέρες από την ομιλία που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά φαίνεται πως ο απόηχός της στην Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις.

Σαν να μην έφτανε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – με επιχείρημα την ομιλία εκείνη – δήλωσε πως κόβει κάθε γέφυρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο τουρκικός Τύπος σχεδόν καθημερινά υποδαυλίζει την ένταση.

Αν και τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καταγράφουν κάποιου είδους ύφεση στην εμπρηστική ρητορική των προηγούμενων ημερών από την Άγκυρα, εντούτοις επιχειρούν – αν όχι να προκαταλάβουν – να ρίξουν το «ανάθεμα» για την όποια νέα ένταση τυχόν προκύψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικά – όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ Μανώλης Κωστίδης – το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, ανέφερε χθες ότι «αν και έχει μειωθεί η ένταση στη γραμμή Αθήνας – Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε σταματάει τις προσπάθειες να διεκδικεί διεθνή υποστήριξη απέναντι στην Τουρκία. Βέβαια τη μείωση της έντασης την αναφέρουμε από τη μείωση του τόνου των δηλώσεων. Όπως ξέρετε θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, όπως και μετά η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και εκεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα καταγγείλει την Τουρκία».

Όμως ακόμη χαρακτηριστικότερο είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Yeni Safak, που φιλοξενεί άρθρο υπό τον τίτλο «Krizotakis», κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι προκαλεί κρίσεις στις σχέσεις της  Ελλάδας με την Τουρκία.

Παράλληλα, εκτοξεύει πυρά κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι τα τελευταία 15 χρόνια Έλληνες πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι πηγαίνουν στα νησιά που βρίσκονται …υπό κατοχή και αυξάνουν και τις ασκήσεις.

Κοινός τόπος αρκετών δημοσιευμάτων των τουρκικών ΜΜΕ είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «αξιοποιήσει» την ευκαιρία της παρουσίας και ομιλίας του τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και την αντίστοιχης στο ΝΑΤΟ για να «καταγγείλει» την Τουρκία, «όπως έκανε και στην ομιλία του στο Κογκρέσο…».

Πηγή: Με πληροφορίες από skai.gr